Utorak 09.01.2018.
21:09
Vestionline, Tanjug

Kitarovićka u Turskoj: Šta je Erdogan rekao o Bosni?

Tanjug/AP
Situacija u BiH - unutrašnje pitanje: Kolinda Grabar Kitarović i Redžep Tajip Erdogan

- BiH i stanje koje je u njoj prisutno je u okviru Dejtonskog sporazuma, to je zapravo njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo s trojnim sistemom i zajedničkim radom i nastojanjima da pomognemo, imamo stalnu nameru i fokus da pomognemo, ali bez direktiva u smislu - ovako ili onako treba da radite - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle sastanka, prenosi portal klix.ba.

Erdogan je naveo i da je potreban što jači sistem savetovanja zbog situacije u BiH, te da će se odgovarajuća ministarstva naći na zajedničkom sastanku, a u tom dijalogu će, istakao je, "biti veoma važno ostvariti zajednički cilj ka miru u našim regionima".

Ranije je najavljeno da će tokom razgovora Erdogan i Grabar-Kitarović pažnju, između ostalog, posvetiti i izmenama izbornog zakona u BiH koje traže predstavnici Hrvata u BiH.

Grabar Kitarović je, na konferenciji za novinare sa Erdoganom, poručila da želi razvoj BiH, naglasivši važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom.

- To će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja ce biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je pre moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susedima pružiti svu pomoć na tom putu - rekla je predsednica Hrvatske. 

Kroz razgovore o brojnim temama, predsednici Turske i Hrvatske su istakli da žele dalje jačanje hrvatsko-turskih odnosa, ali i da žele da pomognu BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nakon današnjeg svečanog dočeka hrvatske predsednice, Grabar Kitarović i Erdogan su u Predsedničkoj palati u Ankari razgovarali o odnosu dve zemlje, stanju u BiH i odnosu EU i Turske. 

Grabar Kitarović je na sastanku u Ankari razgovarala s Erdoganom i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišem nivou u prvom tromesečju ove godine.
Erdogan je nakon sastanka istakao da su razgovori s predsednicom Grabar Kitarovic bili vrlo korisni, naglasivši značaj vojne saradnje Hrvatske i Turske.  

Grabar Kitarović je rekla da su bilateralni odnosi Hrvatske i Turske odlični i da izmedu ove dve zemlje nema problema, te da stoga žele da nastave jačanje saradnje u svim sferama, od ekonomije, turizma, do obrazovanja...

Današnji sastanak Grabar Kitarović i Erdogana je drugi po redu za manje od dve godine, a predsednica Hrvatske će iduće nedelje boraviti i u dvodnevnoj poseti Sarajevu.

2024 © - Vesti online