Ponedeljak 11.12.2017.
13:27
Vestionline, Tanjug

"Ne dugujem ništa ni Zapadu ni Istoku"

M. Karović
Milo Đukanović ne "polaže račune" nikome

- Pogoršanje odnosa Crne Gore i Rusije refleks je poremećaja na globalnoj političkoj sceni. Poštujući svoje viševekovne prijateljske i zvanične političke odnose sa Rusijom, Crna Gora nije napravila ni jedan potez sa ciljem da ih poremeti - rekao je Ðukanović u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

U vreme raspada Jugoslavije, kaže Ðukanović, Moskva je više puta humanitarno i na druge načine pokazivala prijateljstvo prema Crnoj Gori, što je posebno došlo do izražaja tokom priprema za obnovu crnogorske državne nezavisnosti.

Naveo je da su ruski predsednik Vladimir Putin i on o tome "veoma otvoreno razgovarali", te dodao da je Rusija među prvima priznala nezavisnost Crne Gore.

- To su gestovi koji se cene i pamte - kazao je Ðukanović.

Bivši premijer je rekao da je sa Putinom razgovarao i o crnogorskom članstvu u NATO i Evropskoj uniji (EU).

- O tome sam ga veoma direktno obavijestio nakon referenduma, tokom sastanka u Sočiju 2006 - kazao je Ðukanović.

Na pitanje kako je Putin reagovao, lider DPS navodi:

- Veoma ljubaznom upitnošću: da li je to, pitao je, zaista neophodno Crnoj Gori. Rekao sam da je , ne samo Crnoj Gori, nego i Balkanu lišenom pouzdanih samoregulatornih mehanizama vlastite stabilnosti, neophodno da kroz evroatlantske integracije unapredi svoju bezbjednost - rekao je Ðukanović.

Reagovanja Moskve

Ocenio je da Crna Gora "ni jednu odluku nije donela ishitreno, nepromišljeno ili iza bilo čijih leđa".

Crna Gora, uveren je Ðukanović, nije generisala tako burne reakcije Moskve na članstvo naše zemlje u NATO.

- Pre bih rekao da je ''preslaganje'' odnosa na globalnoj sceni, tri decenije nakon prestanka hladnog rata, dovelo do ponovnog odmjeravanja snaga velikih. Za te je igre Balkan uvek bio pogodan teren - istakao je bivši premijer.

Govoreći o reakcijama Moskve, Ðukanović smatra da one upućuju na to da su "neka očekivanja Rusije iznevjerena".

Zvanična Moskva je, kako je rekao, "očito propustila da uoči da ovo više nije Crna Gora koja će, umesto za svojim, ići za interesima Srbije ili Rusije".

- Ovo je nova i odgovornija Crna Gora, koja je 1999, tokom NATO intervencije na SRJ, Slobodanu Miloševiću rekla - ne, to nije naš rat; naš je interes da živimo u miru. Najzad, to je Crna Gora koja je 2016. Rusiji jasno poručila da poštuje crnogorsko-rusko prijateljstvo, naše istorijske veze, ali i da je članstvo u NATO i EU naš slobodan izbor i da očekujemo, posebno od prijatelja, da on bude uvažen - ističe Ðukanović.

Lider DPS i možda budući kandidat na predsedničkim izborima u Crnoj Gori kaže i da ljutnja prema bilo kome nikad ne bi mogla navesti da radi protiv interesa Crne Gore. 

To, prema njegovim rečima, potvrđuje "i moje kontinuirano zalaganje za ulazak i naše zemlje i Zapadnog Balkana u EU i NATO".

Ðukanović negira navode ruskih ministara odbrane i spoljnih poslova, Sergeja Šojgua i Sergeja Lavrova da nešto duguje Rusiji.

- Ne dugujem joj ništa! I to znaju svi u Moskvi koji su iole upoznati sa crnogorsko-ruskim odnosima. Posebno gospoda Lavrov i Šojgu, sa kojima sam, sticajem okolnosti, godinama unatrag imao odnose znatno bliže od oficijelnih - kaže Ðukanović.

To se, tvrdi, primenilo, ne njegovom krivicom, jer je, kako je pojasnio, „Moskva valjda očekivala da se odreknemo sebe zbog interesa Rusije.

- Moj ''dug'' prema Rusiji je to što nisam izdao Crnu Goru! Najzad, da sam ikada tokom svoje političke karijere dozvolio da me neko zadužuje, sigurno bih se danas ponašao servilno i snishodljivo. Ovako, uzdignuta čela mogu pogledati svakome u oči, i u Crnoj Gori i u Rusiji - kazao je Ðukanović.

Bivši premijer kaže i da žali što je diplomata svetskog formata "podlegao atmosferi koju diktiraju jastrebovi Kremlja i sebi dozvolio da poveruje - ako je uopšte poverovao - u to da je crnogorsko članstvo u NATO vraćanje duga koji neko, tačnije ja, imam prema Zapadu".

- Ponavljam: nemam dugova ni na Zapadu, ni na Istoku! I Rusija, i Brisel i Vašington to veoma dobro znaju - kazao je Ðukanović.

2020 © - Vesti online