Utorak 14.11.2017.
09:10
Vestionline, Tanjug

Šta je dogovoreno na sastanku o Ukrajini u Beogradu?

EPA/Mikhail Klimentyev/Ria Novosti
Od nečega mora da se krene: Vladislav Surkov

- Nije iznenađujuće da SAD i Rusija imaju različite ideje o tome kako dođi do mira, ali ćemo nastaviti da radimo dok to ne postignemo - navodi se na zvaničnom sajtu ambasade SAD u Rusiji.

Rusija i SAD su temeljno razmotrili mogućnost raspoređivanja misije Ujedinjenih nacija na istoku Ukrajine, saopštili su ranije Surkov i Volker.

- Temeljno smo razmotrili rusku inicijativu o raspoređivanju misije UN u Ukrajini - rekao je Surkov.

Tokom sastanka, Volker je izneo nekoliko predloge u vezi sa ruskim nacrtom rezolucije.

- Naši američki prijatelji predstavili su svoje predloge u vezi sa našim nacrtom rezolucije za Savet bezbednosti, koji sadrži 29 paragrafa. Naša delegacija je došla do zaključka da su tri prihvatljiva - rekao je Surkov.

Naravno, to nije mnogo, dodao je Surkov, i dodao da "tri nije nula, bolje je od nule".

Prema njegovim rečima, obe strane su se odlučile da nastave rad kako bi približile svoje pozicije. I Surkov i Volker se slažu da bi Sporazum iz Minska trebalo primeniti.

- Kako bi se to sprovelo, mora se ubrzati ispunjenje političkih obaveza Kijeva, a u isto vreme pojačati i obezbeđenje u zoni sukoba - rekao je Surkov, prenosi TAS S.

Ovo je treći sastanak ruskih i američkih predstavnika ove godine. Surkov i Volker sastali su se 21. avgusta u Minsku, a pre jučerašnjeg sastanka, u Beogradu su bili 7. oktobra.

2024 © - Vesti online