Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.10.2017.
00:23
I. Kozarski - Vesti A

Lov na glave srpskih ratnika

Ukrajinska Služba državne bezbednosti objavila je fotografije i imena šestorice državljana RS i Srbije za koje tvrdi da se u sastavu ruske privatne vojne kompanije Vagner bore u Siriji. Podaci o srpskim borcima navodno su dobijeni od "partnerskih službi", a postavlja se pitanje da li su oni dovedeni u opasnost, budući da je prošlog meseca Islamska država zarobila dvojicu Rusa, pripadnika Vagnera, koji su navodno živi spaljeni.

Tanjug/AP
Smrt za Islamsku državu: Borci u sirijskoj pustinji

Na sajtu ukrajinske DB objavljeno je da su Srbi u sastavu Vagnera ratovali protiv snaga kijevskog režima na Donbasu od 2014. godine, a od jula 2015. u Siriji.

300 Srba

Direktor ukajinske tajne službe Vasilj Gricak na brifingu je saopštio da je u Ukrajini ratovalo ukupno oko 300 Srba u različitim periodima.

- Srbi su bili na položajima kod grada Alčevska. Mi imamo njihove adrese i lične podatke, kao i dokaze da su ratovali u Ukrajini koje ćemo predati srpskim vlastima - rekao je Gricak.

On je podsetio da je u Srbiji 2014. donet zakon po kom je kažnjivo ratovanje u drugim zemljama i najavio da će objaviti podatke još ljudi za koje kaže da u Ukrajini podležu pod krivično delo "udruživanje u terorističku grupu".

- Ovo je samo početak - rekao je Gricak.

Na sajtu ukrajinskog DB-a objavljeno je da su informacije o Srbima za koje tvrde da sada ratuju u Siriji dobijene od "partnerskih službi". Nije precizirano kojih, a do sada je na tu temu govorila jedino Srpkinja s pozivnim imenom Bagira, snajperista u Armiji Novorosije.

Kao što su "Vesti" tada pisale, ona je u Donjecku jula 2015. godine skinula masku i pokazala lice uz obrazloženje da skrivanje identiteta više nema smisla, pošto srpske dobrovoljce uhode agenti BIA i javljaju njihova imena u otadžbinu, gde su stavljeni van zakona i preti im robija.

Usluga Islamskoj državi

Ukrajinska DB objavila je imena, fotografije, gradove porekla, pa čak i brojeve pasoša Srba koji navodno u redovima Vagnera ratuju u Siriji.
* Aleksandar Zlatana Milovanović (25), Valjevo, vozač minobacačkog odeljenja
* Dragan Živojina Mirković (49), Šabac, vozač prvog voda
* Duško Miloša Lukić (38), Tuzla, izviđač
* Zoran Radovana Pavić (26), Valjevo, punilac minobacačkog odeljenja
* Neđo Radoja Stojanović (44), Doboj, punilac minobacačkog odeljenja
* Davor Dragoljuba Savičić (37), Banovići, izviđač

Trag BIA

- Mnogo je Srba sa mnom stiglo u Novorosiju. A stigli su i agenti BIA koji u Beograd šalju informacije o nama. Već je nemoguće da se vratim kući. Srbija se sprema u EU i narod niko ne pita o tome. Zato sam sada u otadžbini terorista i to je veoma teško za moje roditelje - tvrdila je Bagira, koja je rekla i da su mnogi srpski dobrovoljci uhapšeni već na beogradskom aerodromu, pre nego što su stigli na ratište u ruske redove.

Ona je rekla da je zbog toga Donbas (Donjecka i Luganska Narodna Republika) postao njena zemlja. Poslednje dve godine informacije o Bagiri su se proredile, jedino je na društvenim mrežama pomenuto da je "na drugom kontinentu".

Kozaci živi spaljeni

Prošlog meseca Dibik, agencija Islamske države, objavila je da su zarobljena dvojica ruskih vojnika. Moskva je to demantovala, a s obzirom na godište zarobljenika, izvesno je da nisu vojnici, pa je mnogima postalo jasno i da se Vagner u tom trenutku nalazio kod Al Suhne.
Zarobljeni su kod kuće članovi Svevelike vojske donske (Kozaci), Roman Zabalotnij (38) i Grigorij Curkan (39). Za Curkana se navodi da je bivši pripadnik vazdušno-desantnih jedinica i "veteran iz Jugoslavije", pa je s obzirom na godine verovatno da je učestvovao u ruskom maršu iz BiH na aerodrom Slatina kod Prištine 1999. godine.
Porodice se još nadaju da su živi i prikupljaju otkup, iako je iz Sirije internetom stigla vest da su živi pogubljeni spaljivanjem.

Misterija Vagner

Informacije da se Srbi na Donbasu regrutuju za rat u Siriji i ranije su se pojavljivale i uvek su bile vezane uz kompaniju Vagner. Kao što su "Vesti" pisale, u junu je stigla vest da je u borbi s Islamskom državom poginuo Dimitrije Karan (25), prethodno dobrovoljac Armije Novorosije. On je sahranjen u Moskvi, gde je oženio Ruskinju i s njom dobio sina.

Ruski žurnal "Fontanka" objavio je da se pripadnici Vagnera obučavaju kod Moljkina, 25 kilometara od Krasnodara. Reč je o bazi 10. samostalne specijalne brigade GRU (vojne obaveštajne službe, v. p. 51532).

Nismo najamnici

Ratni drug Bagire, srpski dobrovoljac s pozivnim imenom Jeger, s prezirom je govorio o onima koji ih u otadžbini nazivaju najamnicima. Za pet meseci na ratištu primio je platu od ukupno 15.000 rubalja (oko 242 evra). Ovom bivšem građevincu tada je bilo 26 godina i jedino nije želeo da govori o Kosovu.
- To je suviše bolno za mene, jednostavno ne mogu - rekao je Jeger i možda otkrio svoj motiv za učešće u ratu na Donbasu objašnjenjem da je uveren da će Srbija povratiti svoju zemlju s Rusijom.

Bataljon s teškim pešadijskim naoružanjem, PVO oruđima, lakom artiljerijom i oklopnim vozilima privatne kompanije Vagner, ne postoji na spisku vojnih jedinica ili preduzeća i udruženja. Vojna kompanija Vagner u proleće 2014. pojavila se na Krimu, zatim kod Donjecka, a polovinom 2015. u Siriji. Navodi se da je Vagner zapravo rezervni potpukovnik Dmitrij Utkin (46), do ostavke 2013. komandant 700. odreda specnaza GRU u Pečori (Pskovska oblast).

Opet s Hrvatima

Bagira je ispričala da su jednom zarobili Hrvata, pripadnika kijevskih snaga.
- Nemam reči da opišem tu mržnju s kojom smo se suočili. Rekao je da nije došao da spasava Ukrajinu: "Došao sam za Srbima, ovde mogu da ih ubijam." Ja neću da razumem otkuda tolika mržnja kod njega - kaže Bagira.

Po nekim informacijama Utkin je poginuo u januaru 2016. pod Donjeckom, a po drugim je živ i nalazi se u Siriji ili u Moljkinu.

Komandant za obuku, po tim izvorima, jeste Sergej Čupov (51), pitomac akademije u Alma Ati, rezervni major desantno-jurišne brigade i veteran iz Avganistana i Čečenije. Navodno je poginuo pod Damaskom, a sahranjen je u Podmoskovlju s datumom smrti 8. februara 2016.

Odbili napad 8.000 vojnika

Bagira je malo otkrila o Srbima na Donbasu, ali dovoljno da se shvati šta im Kijev zamera. Učestvovali su u velikim operacijama u leto 2014. kada je kod Ilovajska opkoljeno oko 7.000 vojnika kijevskog režima. Bagira pamti nazive naselja koja su oslobađali. Pričala je da su iz Kirovska ušli u Krugloje i očistili ga. Potom u Redkodub.
- Tamo je bilo strašno. Veoma mnogo naših je poginulo. I ako neprijatelji čitaju ovo, neka znaju. Nas Srba bilo je u Redkodubu 40, a njih 8.000. A onda smo ušli u Debaljcevo. Tamo je izginuo Imperijalni bataljon (odred dobrovoljaca, monarhista iz Rusije). Posle smo našli američke suve dnevne obroke, mnogo američkog smo našli. Poslali su instruktore Ukrajincima. Imam fotografiju dva prevrnuta ukrajinska BVP. Američki instruktori naučili su Ukrajince da ih koriste, ali vozači nisu imali iskustva - ispričala je Bagira.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online