Utorak 24.10.2017.
08:54
Poslovni dnevnik

Veliko otkriće: Crna Gora "sedi" na čvorištu dragocenosti

pixabay.com
Jadran krije veliko bogatstvo?

Grčka kompanija Energean Oil & Gas saopštila je krajem prošle nedelje da je nezavisna procena koju su naručili pokazala da se u dva bloka u opštini Ulcinj nalazi 51 milijarda prostornih metara prirodnog gasa i 144 miliona barela tekućih ugljovodonika, što je ukupno 438 miliona barela nafte.

Vlada i grčka kompanija Energean Oil and Gas potpisali su 16. marta ove godine ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju. Koncesija se odnosi na dva bloka u općini Ulcinj, navode Vijesti. 

Grčka kompanija je saopštila da je to prvi izveštaj nezavisnog procenitelja i da ga je pripremila holandska kuća Netherland Sewell & Associates, te da sadrži podatke o proceni gasnih i tekućih resursa za eksploataciju u blokovima 4218-30 i 4219-26, nad kojim oni imaju 100 odsto koncesionog prava. 

"Izveštaj ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju (P50) za ova dva bloka, u količini od 1,8 TCF (51 milijarda prostornih metara) prirodnog gasa i 144 mmbbls tekućih resursa. To je ukupno 438 mmboe (bareli nafte)", saopšteno je iz kompanije. 

Blokovima nad kojim Energean Oil and Gas ima koncesiono pravo obuhvata površinu od 338 kvadratnih kilometara u plitkim vodama crnogorske obale. 

"Izrada izveštaja je sastavni deo prve trogodišnje faze istraživanja koja podrazumeva obavezni radni program koji obuhvata seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi trebalo da se realizuju u 2018. godini, kao i geološke i geofizičke studije. Ukupna investicija u ovu početnu fazu istraživanja procenjuje se na pet miliona dolara", navodi se u saopštenju. 

Kako se objašnjava, izveštaj je važan korak u utvrđivanju potencijala crnogorskog podmorja koje je još neistraženo. 

- Crna Gora "sedi" na čvorištu dragocenih resursa neiskorištenog potencijala istočnog Jadrana, rekao je Matios Rigas, izvršni direktor Energean Oil & Gasa.

Prema njegovim rečima, Energean Oil and Gas je kompanija koja u podmorju Grčke sprovodi istraživanja poslednjih 35 godina bez ijednog incidenta ili problema, pri čemu radi u područjima koja su izuzetno ekološki osetljiva. 

- Ovo područje je ostalo u značajnoj meri neistraženo a pritom, kako se čini, ima aktivan naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima peščara i karbonatnih stena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode više od 50 godina i mi držimo da se ista ležišta protežu i u podmorju Crne Gore - rekao je izvršni direktor grčke kompanije. 

Pre ugovora s Grcima italijanski naftno-gasni div Eni (bivši Agip) i ruski Novatek izabrani su za najboljeg ponuđača na konkursu za koncesiju za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju. 

Te dve kompanije će istraživati površinu od oko 1,2 miliona kilometara u teritorijalnim vodama Crne Gore. One su se obvezale da će obaviti tri obavezne i jednu uslužnu bušotinu. 

Radni program u prvom periodu istraživanja ima vrednost od 85 miliona evra, a u drugom 12 miliona evra, rečeno je iz vlade Crne Gore.

2022 © - Vesti online