Četvrtak 19.10.2017.
15:34
n1info.com, Vestionline

Biserko: Srbija negira ratne zločine i zločince

Medija centar Beograd
Sonja Biserko osuđuje negaciju i poricanje ratnih zločina

Prema njenom mišljenju, učešće tih generala i oficira u radu Vojne akademije dovešće do situacije da će "ratni zločinci biti moralna vertikala u društvu i da će oni uticati na mlade kadrove u vojsci, odnosno tamo gde budu radili kao predavači".

- Radi se o strategiji negiranja i poricanja svega što se desilo, o normalizaciji Miloševićeve politike i njenog kontinuiteta. To istovremeno pokazuje da Srbija nije baš na putu za Evropsku uniju, pošto je jedan od prioriteta EU suočavanje s prošlošću - rekla je Biserko.

Region izbegava suočavanje sa zločinima 

Istoričarka Dubravka Stojanović je upozorila da se Srbija nikada nije suočila sa zločinima počinjenim tokom ratova devedesetih, te da je i posle 2000. godine bila vidljiva "potvrda istog programa i istih ljudi koji su Srbiju tada i odveli u rat".

- Srbija se nije suočila s tim šta je u ratovima htela i tražila, zašto je do njih došlo, koja je odgovornost Srbije i koji je program stajao iza tih ratova. Svih ovih godina imali smo novinare, intelektualce, akademike i sveštenike koji su nastavili da govore isto kao i devedesetih, a ovo sada je samo još jedna potvrda na vojnom nivou - kazala je Stojanović.

Dodala je da je i kroz praćenje udžbenika istorije primetila "potpuni kontinuitet sa Miloševićevim argumentima koji su doveli do rata".

Kulturološkinja Aleksandra Bosnić ocenila je da osim u Srbiji i u regionu postoji problem sa istorijskim revizijama i isključivostima.

- Kada se ovakve rehabilitacije i ovakvi postupci spoje sa onim što se kao istorijsko znanje godinama plasira učenicima osnovnih i srednjih škola, kada se spoji sa tvrdokornim vrednosnim stavovima koji su uglavnom predrasude, a koji služe za očuvanje etničkog identiteta i širenje slike da je jedan narod večna žrtva, onda nas sve to ne vodi ka preobražaju kakvom smo se nadali i kakvom se još uvek nadamo - rekla je Bosnić.

Sagovornici VOICE su ocenili da je rehabilitacija osuđenika za ratne zločine devedesetih zapravo "nastavak procesa istorijskog revizionizma koji se godinama sprovodi u Srbiji".

2024 © - Vesti online