Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.10.2017.
12:24
sputniknews.com A

Ovo je pravi razlog zašto je Tači ljut na Zapad

Takozvani predsednik Kosova lako bi mogao da se nađe na optuženičkoj klupi Specijalnog suda za ratne zločine OVK, ukoliko međunarodna zajednica odluči da ga "pusti niz vodu", piše Sputnjik.

EPA//Valdrin Xhemaj
Hašim Tači

Tači će biti "pušten niz vodu"?

Dogovor koji je Hašim Tači očigledno napravio sa međunarodnom zajednicom oko uslova pod kojima je dao svoj pristanak za formiranje Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK, izgleda da je pao. Tači je ovo i javno priznao, što navodi na pomisao da je, ako je postojao dil za osnivanje suda, moguće da je postojalo i neko "lično" obećanje koje je dobio da se neće naći na njegovoj klupi.

Da li je ovo pravi razlog Tačijevog napada na međunarodnu zajednicu? 

Politikolog iz Prištine Behljuj Bećaj za Sputnjik kaže da je pitanje formiranja Specijalnog suda završeno, a promenu Tačijeve retorike prema Zapadu tumači kao ličnu odbranu.

- Njegova reakcija je više plod vlastite odbrane nego što je to reakcija koja će uticati na promenu rada međunarodnog suda ili promenu imena ljudi koja se sumnjiče za pretpostavljena krivična dela. On je zapravo hteo da brani sebe optužujući međunarodnu zajednicu, i to je njegov stil da primenjuje obrnutu tezu - ocenjuje Bećaj.

Tači ima razloga za strah da bi međunarodna zajednica mogla lako da ga "pusti niz vodu", s obzirom na to da je imenom i prezimenom pomenut u izveštaju evropskog poslanika Dika Martija kao jedan od glavih vođa terorističke OVK, koja je počinili ratne zločine nad Srbima na Kosovu, a na osnovu čijeg izveštaja je i uspostavljen ovaj sud.

Ubijeno 35 svedoka na Kosovu

Bećaj kaže da upravo ta činjenica u kojoj Tači ima glavnu ulogu, navodi na pomisao da se tzv. predsedniku Kosova "ljulja tlo pod nogama". On ne veruje u istraživanja po kojima je čak 51 odsto Albanca sa Kosova spremno da protestuje ukoliko Specijalni sud podigne optužnice protiv pripadnika OVK. Ovo je, tvrdi on, takođe deo Tačijeve "predstave", kako bi relativizirao odnos suda prema njemu.

Specijalni sud za ratne zločine je kosovski sud sa sedištem u Hagu. Istraživaće zločine koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima" od 1998. do kraja 2000. godine, kako je naveo u svom izveštaju Savetu Evrope. 

Specijalni sud za ratne zločine je početkom jula ove godine usvojio svu potrebnu dokumentaciju za njegov rad. Čeka se podizanje optužnica. Beograd je sudu predao 80.000 dosijea, a sud ima i maksimalnu i recipročnu saradnju sa Srbijom i Kancelarijom za ratne zločine u Beogradu, što je za Tačija neprihvatljivo. Kosovo takođe stoji veoma loše kada je u pitanju zaštita svedoka. Prema izveštaju iz 2010, na Kosovu je ubijeno oko 35 svedoka, a više od stotinu njih dobilo je pretnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online