Sreda 18.10.2017.
16:36
Vestionline

Interpol: Džihadisti se vraćaju u BiH

youtube.com/Kyle Orton
Nakon poraza Islamske države, oni koji su ratovali za njih se vraćaju u Evropu, pa i u BiH

Štok je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Draganom Mektićem, ministrom bezbednosti BiH i direktorima policijskih agencija u BiH, rekao da su pretnje od međunarodnog terorizma, organizovanog i sajber kriminala, veće nego ranije.

Štok je istakao da su pretnje složene i da nijedna zemlja nije u situaciji da se sama izbori sa tim pretnjama.

- Jedinice za sprovođenje zakona, policijske agencije, zbog terorističkih pretnji i napada koji se dešavaju u svim delovima sveta, treba da koriste uspostavljene mreže policijskih agencija. Iz te perspektive želim da pohvalim BiH i centralnu ulogu koju su policijske snage iz ove zemlje imali u zajedničkim operacijama, posebno kada je u pitanju ilegalna trgovina vatrenim oružjem - rekao je Štok.

Istakao je da su svi granični prelazi BiH priključeni na Interpolov sistem, što im omogućava pristup svim bazama podataka.

Mektić je rekao da je sa Štokom razgovarao o proširenju saradnje između BiH i Interpola i o potrebi da BiH uputi svog oficira u sedište ove organizacije.

- Upoznao sam sekretara šta su to ključni bezbednosni izazovi unutar BiH. Pozitivno sam iznenađen kako je Interpol vrlo brzo reagovao u nekim institucijama, posebno kada je u pitanju borba protiv radikalizma i terorizma - rekao je Mektić, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Upozorio je, kaže, da će se sada, nakon poraza Islamske države, jedan broj onih koji su ratovali za taj kalifat vraćati u Evropu, pa i u BiH.

- Mislim da ćemo i na tom planu dobijati od Interpola određene analize i podatke - rekao je Mektić.

2024 © - Vesti online