Subota 14.10.2017.
22:59
Vestionline, Tanjug

Desničari marširali Kijevom: Protiv moskosvskih napadača i ostalih okupatora

Ukrajinski mediji javljaju da se okupilo od 10 do 15 hiljada ljudi, dok AFP navodi da su aktivisti u predvečerje upalili baklje i dimne bombe.

Oni su marširali centrom Kijeva, mašući crveno-crnim zastavama - simbolom nacionalističkog pokreta, ali i plavo-žutim ukrajinskim zastavama.

Neki su nosili portrete Stepana Bandere, lidera ukrajinskih nacionalista 1930-1940-ih, uzvikujući "Bandera je naš heroj" i "Slava Ukrajini".

Bandera je bio ideološki vođa UPA boraca koji su se borili zajedno sa napadačkim nemačkim snagama tokom Drugog svetskog rata, navodi francuska agencija.

- Danas se zalažemo za borbu UPA i to uzimamo kao primer - rekao je na početku skupa Oleg Tjagnibok, lider nacionalističke krajnje desničarske stranke Svoboda.

On je naveo da se UPA borila protiv "moskovskih napadača, protiv poljskih, nemačkih i mađarskih okupatora".

- Trenutnu situaciju u Ukrajini vidimo kao prilično istovetnu - istakao je on.

Krajnje desničarski pokret je, takođe, podsetio na poginule ukrajinske vojnike i na mnoge aktiviste koji su se borili protiv proruskih pobunjenika na istoku zemlje, navodi AFP.

Glad tokom 1930-ih godina mnoge Ukrajince je okrenula protiv Moskve, a u korist stranog prisustva koje je moglo da pomogne u distanciranju od vladavine Kremlja, napominje francuska agencija.

2024 © - Vesti online