Sreda 11.10.2017.
20:26
Vestionline, Tanjug

Brnabić u Briselu: Od Srbije se očekuje...

Tanjug
Brisel očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018. godine: Ana Brnabić i Federika Mogerini

- Očekujem da nova faza dijaloga uđe u svoju punu brzinu do kraja godine. Mi aktivno radimo na sadržaju, ne samo na okvirima i vidim mogućnost da se kvalitativni iskorak dogodi do kraja 2018. godine možda i ranije. Obe strane se odlučne i imaju unutrašnje političke uslove za postizanje rezultata - izjavila je Federika Mogerini posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Briselu.

Brnabićeva je tom prilikom izjavila da podržava ideju da se dijalog između Beograda i Prištine nastavi na nivou predsednika, dodavši da ni sama ne beži od dijaloga i uloge koju kao predsednica Vlade Srbije ima u obrani interesa građana i države.

- Ukoliko bude potrebno da se i ja kao predstavnica vlade direktno uključim u dijalog, naravno da hoću, jer moj posao je da radim za interes građana Srbije i da štitim interese Srbije. U tom smislu ja nemam problema da se vidim sa bilo kim i da razgovaramo o boljoj budućnosti Srbije, normalnijoj situaciji i stabilnijem regionu - poručila je Ana Brnabić.

Šefica EU diplomatije je tokom sastanka sa premijerkom Srbije izjavila da budućnost Srbije leži unutar EU i da je to pravac na kome i Srbija i EU "uporno i tvrdoglavo" zajedno rade.

- Posvećenost koju Vi pokazujete kada je region u pitanju i saradnja u prevazilaženju duhova iz prošlosti  i izgradnji svetlih puteva budućnosti, zasnovana na ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju, jeste evropski način života sa susedima i unapređenja života građana - poručila je Mogerinijeva premijerki Srbije.

Brnabićeva je ponovila ovom prilikom da je "strateški cilj Srbije Evropska Unija i ulazak u porodicu evropskih zemlja".

Ana Brnabić kaže da se u Srbiju vraća sa porukom da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja u pregovorima sa EU, ali i sa najavima poseta predsednika Evropskom parlamenta i Evropske komisije Srbiji tokom 2018. godine.

- Sve ove posete jesu signal da Srbija ide ka EU i da imao punu i jaku podršku u poslu koji radimo - zaključila je Brnabićeva.

Predsednica vlade Srbije ponovila je i važnost regionalne saradnje u cilju napretka, kako zemalja Zapadnog Balkana pojedinačno, tako i celog procesa evroinegracija. 

- Evropske integracije nisu sprint niti trka ko će prvi ući u članstvo. Treba da radimo zajedno. To je maraton u kome treba da pobedimo sami sebe. Važno je koliko smo stvarno i iskreno predeljeni za primenu reformi koje donose dobrobit za grašane - kaže Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić je sastankom sa šeficom EU diplomatije Mogerini završila svoju dvodnevnu posetu Briselu.
 

2024 © - Vesti online