Sreda 13.09.2017.
17:56
Vestionline, Tanjug

EU "u glas": Kinezi nemaju šta da traže ovde

pixabay.com
EU "postavlja rampu" Kini i kineskom ulaganju

Reč je o preuzimanjima u sektoru infrastrukture, visoko-tehnološke industrije i energetike.

- Nemačka, Francuska i Italija pozdravljaju predloge Evropske komisije kao važan korak ka ravnopravnim uslovima za tržišnu utakmici u Evropi - navodi se u saopštenju koje je objavilo nemačko Ministarstvo ekonomije, a prenosi agencija Rojters. 

Zvanični Berlin je, prema rečima nemačke ministarke za ekonomiju Brigite Cipries, veoma zainteresovan za strane investicije kada se one odvijaju po tržišnim uslovima. 

- Ali moramo da sprečimo druge države da iskorišćavaju našu otvorenost kako bi progurale interese sopstvene industrijske politike - dodala je Cipries. 

Junker je u svom godišnjem obraćanju poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu, rekao da će zatražiti i ovlašćenje za nadzor stranih akvizicija u strateškim sektorima Evrope, zbog zabrinutosti u vezi sa investicijama iz Kine. 

- Junkerovi predlozi osiguravaju pravednu konkurenciju u EU i nude bolju zaštitu od akvizicija kompanija koje nisu u skladu sa tržišnim propisima. U budućnosti, zemlje članice će imati ovlašćenje da intervenišu u slučajevima državno-kontrolisanih direktnih investicija u evropskim kompanijama - istakla je Cipries.

2024 © - Vesti online