Sreda 13.09.2017.
08:10
blic.rs

Koliki je zaista politički domet Bogoljuba Karića?

EPA/Sasa Maricic
Ima li Bogoljub Karić šansu na političkoj sceni Srbije?

Tako izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da su Karićeve procene “više nego optimistične”, što i pokazuju dosadašnja istraživanja javnog mnjenja. 

- Njegov rejting gotovo da ne postoji. Njegov PSS već godinama egzistira isključivo na konto SNS-a i potpuno je bio utopljen u koaliciju sa naprednjacima. Stiče se utisak da više ima ekonomskih ambicija i da u tom smislu želi da se vrati u život. Verujem da pokušava da ispita teren za svoj eventualni povratak na političku scenu, ali da mu je u prvom planu da ekonomski profitira. Ipak, nisam siguran da sa ovakvom snagom Aleksandra Vučića i SNS on uošte može da se vrati na teren. To se neće promeniti sve dok Vučić i SNS ne budu na silaznoj liniji. A suviše mu je veliki rizik da padne u nemilost SNS i Vučića - smatra Klačar. 

Brojke kojima raspolaže Karić su, kako dodaje Klačar, daleko od snage PSS, ali i mesta premijera.

- Nisam siguran da bi mogao da dođe do snage kakvu je ranije imao jer je tada imao medijsku mašineriju i ekonomsku moć. S tim na raspolaganju mnogo je lakše doći do političkog uticaja - podseća Klačar. 

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić, međutim, kaže da je Karić kao ličnost prepoznatljiv, ali da to nije dovoljno. 

- S Karićem je specifična situacija, on je prepoznatljiv, ali PSS nije potpunosti isplivao i građani ga ne percipiraju kao stranku koja je u izbornoj trci. Kad se bude stavila u ponudu, onda ćemo tek moći da kažemo koliku podršku ima. Kao ličnost Karić je dosta popularan, izaziva pažnju, što pozitivnu što negativnu, ali njegova stranka mora da izgradi infrastrukturu, a on mora da dovede još ličnosti koje bi bile prepoznatljive - napominje Pejić. 

Male su verovatnoće, kako prognozira Pejić, da se Karić zaista odluči za samostalni nastup.

- Sigurno će gledati da ide sa SNS, ali i priprema teren da izađe i sam na izbore. U njegovom je interesu da sa što manje rizika ulazi u izbornu trku - zaključuje Pejić.

2024 © - Vesti online