Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.08.2017.
17:05
slobodnaevropa.org A

Tužna slika Srbije: Svi bi u SNS zbog interesa

Pojedini mediji u Srbiji objavili su da je oko 20.000 članova i simpatizera Nove Srbije (NS), partije Velimira Ilića, poslednjih meseci u prešlo Srpsku naprednu stranku (SNS) na čijem je čelu predsednik države Aleksandar Vučić.

A. Čukić
Aleksandar Vučić sa članovima SNS

"Ili podržavate Vučića, ili ostajete bez posla"

U Ilićevoj stranci tvrde da to nije istina i da ima samo pojedinačnih slučajeva prelaska kod bivših koalicionih partnera. Mahom provladini mediji, pozivajući se na izvore iz NS, procenili su da je ta stranka pre sukoba Ilića sa Vučićem imala oko 30.000 članova, a da ih je sada čak za dve trećine manje.

Predsednik Izvršnog odbora Nove Srbije Zoran Adžić kaže da je bilo pojedinačnih slučajeva istupanja iz stranke, ali da nema govora o masovnoj pojavi. On naglašava da razlozi prelaska u redove naprednjaka svakako nisu ideološke prirode.

- Uglavnom su to ljudi koji su bili na funkcijama, da li kao članovi gradskih veća, da li kao direktori javnih komunalnih preduzeća, koji su, uzgred budi rečeno, ucenjeni. Dakle, bio im je stavljen izbor: ili se odričete ove politike i podržavate Aleksandra Vučića, ili ostajete bez posla - navodi Adžić.

Pored ostalih, NS su, čim je Velimir Ilić stupio u otvorenu konfrontaciju sa Aleksandrom Vučićem, napustila dvojica potpredsednika.

Jedan od njih bio je Velimir Stanojević, gradonačelnik Čačka u tri mandata. Velimir Ilić nije krio da ga je taj odlazak veoma pogodio.

- Mi živimo u istom gradu, sutra ćemo se sresti na ulici, na svadbi, na sahrani. Ne znam kako će se on osećati. Meni će biti neprijatno da ga pogledam kad ga bude sreo, a kako će njemu biti, ne znam. Verujte, razočaralo me to - govorio je Ilić.

"Ekipa lažova i prevaranata"

Drugi potpredsednik stranke bio je dugogodišnji predsednik opštine Topola Dragan Jovanović, koji je nedavno osnovao svoju političku organizaciju Bolja Srbija. On kaže da NS nesumnjivo ostaje bez čitavih odbora svuda po Srbiji.

Novinar Stojan Marković smatra preteranim tvrdnje da je partiju Velimira Ilića napustilo oko 20.000 članova. On ocenjuje da je među preletačima najveći broj onih koji su se iz interesa i učlanili u NS.

- Ono što je iz interesa ušlo u Novu Srbiju, sada je na isti način, to jest interesno, prešlo u neku drugu stranku. Nisu oni vezani za SNS, oni bi bili vezani za bilo koju drugu stranku koja bi u ovom trenutku bila na vlasti, a u situaciji kada je NS otišla u opoziciju - zaključuje Marković.

Velimir Ilić prekinuo je pet godina dugo savezništvo sa Vučićem početkom 2017. godine. Tada je objasnio da je prethodno sa Vučićem dogovorio da ga postavi na mesto direktora preduzeća "Koridori Srbije", ali da se to nije dogodilo. Ilić je zbog toga, prilikom razlaza, SNS nazvao "ekipom lažova i prevaranata".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online