Ponedeljak 11.09.2017.
10:20
Vestionline, Express.hr

Ovde se rađa smrt: Mesto odakle je došla Irma i ostali razorni uragani

Tanjug/AP
Gotovo svi razorni uragani potiču sa istog mesta

Na tačno tom delu, koji je istaknut i u video-snimku, dolaze do "sudara" dve potpuno različite pojave - vrućih suvih vetrova koji dolaze iz Sahare i hladnijih i vlažnijih vetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu. 

Ovi neverovatno snažni vetrovi poznati su i kao "African Easterly Jet" i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike. 

Za razliku od vremena u Americi, koje se menja od zapada prema istoku, ovaj afrički se kreće od istoka prema zapadu. Ovi vetrovi se zapravo stvaraju kroz celu godinu, a upravo u septembru postaju najjači, gotovo smrtonosni. 

Ti vetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog vazduha iznad Atlantika. Taj nadprosečno topao i vlažan vazduh stvara oluje i neverovatno brze vetrove koji se retko mogu videti. Kad vetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat on postaje uragan prve kategorije. 

Ukoliko su uslovi dobri, vetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije - najjači uragan na Zemlji. 

Većina ovih uragana se "razbije" iznad Kariba ili ostrva po američkoj istočnoj obali, odnosno tu završavaju. Neki od njih pređu Meksiko i završe na Pacifiku, što se recimo i dogodilo 2014. godine kada je uragan Izel pogodio Havaje. 

U svakom slučaju, uragani koji su doneli neverovatne kiše došli iz dela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

2024 © - Vesti online