Četvrtak 07.09.2017.
14:10
Vestionline, Tanjug

Zapad u panici: Rusi šalju 100.000 vojnika, demonstracija sile

pixabay.com
Zapad se uplašio ruskih vojnika

- Nesporno je da je reč o demonstraciji kapaciteta i moći Rusa. Svako ko sumnja u to samo treba da pogleda na veliki broj snaga koje učestvuju u vojnoj vežbi "Zapad", a to je preko 100.000 vojnika - izjavila je nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen, a prenosi Rojters.

Zvanična Moskva je prethodno saopštila da će u vojnoj vežbi "Zapad", koja se održava od 14 do 20. septembra u Belorusiji i u ruskoj najzapadnijoj enklavi Kalinjingradu, učestvovati 13.000 ruskih i beloruskih vojnika.

Francuska ministarka odbrane Florens Parli osudila je danas predstojeće vojne vežbe Rusije na granicama EU i NATO, nazivajući ih "strategijom zastrašivanja".

Parli je, na skupu ministara spoljnih poslova EU u Talinu, izjavila da je očigledno da zvanična Moskva sprovodi "namernu strategiju demonstracije svoje vojne moći", prenosi agencija Frans pres.

Vojna vežba "Zapad" izazvala je nezadovoljstvo u baltičkim državama i Poljskoj, i privukla je kritike SAD i NATO zbog navodnog manjka transparentnosti, navodi AFP, podsećajući da je, prema tvrdnjama Moskve, vežba isključivo odbrambene prirode.
 

2024 © - Vesti online