Utorak 05.09.2017.
14:55
Vestionline

"Ako SAD pošalje oružje u Ukrajinu..."

EPA/Steffen Kugler Handout
Američko oružje može biti izvor većih žrtava u Ukrajini: Donald Tramp i Vladimir Putin

Američki sekretar odbrane Džejms Matis najavio je tokom posete Kijevu prošlog meseca, da oni razmatraju opciju o isporuci oružja Ukrajini, na koju je bivši predsednik SAD Barak Obama stavio veto.

- Isporuka oružja u zonu sukoba samo može da pogorša situaciju i ugorzi mirovne napore - odgovorio je Putin na pitanje šta misli o mogučnosti da SAD isporuči oružje Ukrajini, a koje mu je postavljeno nakon BRIKS samita u Kini.

- Kome će Vašington dati ili prodati oružje je njegova stvar, mada ja upozoravam da sam protiv toga, jer oružje neće promeniti situaciju u Ukrajini, ali može biti uzrok većih žrtava - naglasio je Putin i dodao da bi proruske snage to mogle da shvate kao pretnju i da odgovore na provokaciju, preneo je Rojters.

Za tri godine sukoba u Ukrajini poginulo je više od 10.000 ljudi. Kijev optužuje Moskvu da na tu teritoriju šalje trupe i teško naoružanje, što Rusija negira.

Putin je takodje dodao da je Rusija nameravala da Ujedinjenim nacijama predloži da njene mirovne snage pomognu i nadgledaju prekid vatre izmedju zaraćenih strana.

"Tako nešto bi zaista pomoglo rešavanju problema u istočnoj Ukrajini, ali bi tome moralo da prethodi još mnogo toga", rekao je Putin.

2024 © - Vesti online