Sreda 30.08.2017.
12:10
Vestionline, Jutarnji list

Sve je počelo u BiH: Alijini mudžahedini odsecali glave uz "Alahu akbar"

youtube.com/PRVI TV
Sve je već viđeno u Bosni: Miroslav Tuđman

- Ovo što se sada događa po Evropi, to se događalo u BiH '90. godina. Bio je to začetak današnjeg islamskog terorizma, a počinjeno je čak pedesetak ritualnih odsecanja glave. Brigade Armije BiH koje su nosile naziv "muslimanske" imale su arapske oznake, a u bitke su išle sa pokličem Alahu akbar. Činjenica je da su od ranih '90. i pre nego što je izbio rat, u BiH počeli da dolaze mudžahedini i to na poziv samog Alije Izetbegovića - naveo je Tuđman za nedeljnik Globus. 

Širenje ekstremizma

A kolika je realna opasnost od islamskog ekstremizma, pa i terorizma, koji bi mogao imati svoju evropsku bazu u današnjoj BiH?

- Ključno je pitanje kako će bošnjačke elite definisati svoj identitet i koliko će to potrajati. Ako prevolada ovaj Bakirov koncept u kojem je versko primarno, onda možemo da očekujemo radikalizaciju.

On je dodao i da je Izetbegović bio jedan od ključnih ljudi koji su kreirali istoriju, a njegovi stavovi su postali službeni stavovi Stranke demokratske akcije i cele Bosne i Hercegovine

- Uoči potpisivanja Dejtonskog sporazuma, on je mudžahedinima garantovao da neće biti poretani iz BiH. Činjenica je da su dvojica od onih 18 koji su srušili Svetski trgovinski centar u Njujorku imali iskustvo iz borbi u BiH. Zbog toga je četiri nedelje posle 11. septembra 2001. godine Izetbegović morao da podnese ostavku - istakao je Tuđman.

Kako je po Izetbegoviću, autoru Islamske deklaracije, trebala biti uređena moderna Bosna i Hercegovina?

- Ključno je ono što je Izetbegović definisao u svojoj zreloj fazi, upravo u Islamskoj deklaraciji, da je nacija zamena Zapada da bi se uništio islam. Naime, on smatra da je islam vrhunac demokratije i najdemokratičniji oblik društvenog uređenja. On je dosledno imao stav da su nacionalni interesi nelegitimni i da se zbog toga BiH ne može konstitutivno urediti na nacionalnim principima. Posledica toga je negiranje nacionalnih prava Hrvata i Srba. S druge strane, glorifkuje se Osmansko Carstvo kao najbolje rešenje za multikulturalnu i multikonfesionalnu "Bosnu". A to je istorijski nesporazum. Za Bošnjake je Osmansko Carstvo ideal, a za Hrvate i Srbe ta je istorija ono što razdvaja, a ne ono što integriše narode u BiH - kaže profesor Tuđman.

2024 © - Vesti online