Subota 19.08.2017.
19:01
Vestionline, Tanjug

Erdogan pitao Gabrijela: Ko ste vi?

Reuters
Ko ste vi da razgovarate sa predsednikom Turske?: Redžep Tajip Erdogan

- On ne zna za granicu! Ko ste vi da razgovarate sa predsednikom Turske? Treba da znate za granicu - rekao je Erdogan, preneo je AFP.

- On pokušava da nas nauči lekciju... koliko dugo ste u politici? Koliko godina imate? - dodao je Erdogan u govoru, koji je prenosila turska televizija, preneo je AFP.

Ankara je oštro reagovala na, kako je ocenjeno, "arogantne" nemačke komentare povodom poziva Erdogana Turcima koji žive u Nemačkoj da, na izborima 24. septembra, glasaju protiv obe partije vladajuće koalicije.

Erdogan je u petak pozvao Turke koji žive u Nemačkoj da ne daju svoje glasove Hrišćansko-demokratskoj uniji kancelarke Angele Merkel, a ni Socijaldemokratskoj partiji ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijela, kao ni partiji Zelenih.

Sve tri stranke Erdogan je nazvao "neprijateljima Turske".

Gabrijel je izjavio je da Erdoganov poziv predstavlja mešanje u unutrašnja pitanja Nemačke, dok je kancelarkin portparol Štefan Zajbert naveo da očekuje od stranih vlada da se ne mešaju u unutrašnje stvari te zemlje, prenosi AFP. 

Kandidat SPD za kancelara Martin Šulc bio je još oštriji, rekavši da je Erdogan "prevršio svaku meru".

- Utoliko smo više na strani svih onih koji se bore za slobodnu i demokratsku Tursku - naveo je Šulc.

Oko 1,2 miliona građana turskog porekla imaće pravo glasa na parlamentarnim izborima u Nemačkoj.

Zamenik turskog premijera Bekir Bozdag je, međutim, stao u odbranu Erdoganovog poziva, navodeći da je on upućen glasačima turskog porekla.

- Želim da osudim ove reakcije i retoriku bez poštovanja - naveo je on i dodao da se Nemačka mešala u referendum u Turskoj 16. aprila.

2024 © - Vesti online