Utorak 04.07.2017.
21:42
Vestionline, Tanjug

Evo šta hrvatski mediji pišu o srpskoj vojnoj industriji

Reuters
 

To je prva nova fabrika vojne industrije u Srbiji u poslednjih 50 godina, koja po završetku prve faze izgradnje zapošljava 255 ljudi, a proizvodni program je municija kalibra 7,62k39 milimetara i 9k9 milimetara, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

Poslovni dnevnik prenosi i reči predsednika Srbije da je kapacitet proizvodnje po 51,5 miliona komada malokalibarskog i velikokalibarskog municije, a vrednost proizvodnje 26 miliona evra godišnje. 

- Sve što proizvedemo u srpskom odbrambenoj industriji unapred je prodato - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi hrvatski sajt. 

Tamošnji mediji podsećaju i da je Srbija u proteklih pet godina izvezla naoružanje i vojnu opremu vrednu 1,215 milijardi dolara, a da sektor vojne industrije beleži stalan rast broja zaposlenih kao i novootvorenih kompanija za izvoz naoružanja. 

Vrednosti ugovorenih poslova namenske industrije za 2016. godinu veća je od 900 miliona dolara. Najveći uvoznici su SAD, Kenija, Bangladeš, Irak i Alžir. 

"U Srbiji je do maja ove godine registrovano 185 kompanija koje se bave izvozom naoružanja i opreme. Raste broj izdatih dozvola za izvoz naoružanja i opreme, u Ministrastvu odbrane ove godine očekuje se da izvoz bude znatno veći od 300 miliona dolara", navodi Poslovni.

2024 © - Vesti online