Subota 13.05.2017.
09:43
aljazeera.net, Vestionline

Rusko oružje za slabljenje Zapada

Reuters
Marin le Pen u Moskvi kod Vladimira Putina (Foto: Arhiva)

Belfela kaže da Rusija ulaže u populističke stranke koje su neprijateljski raspoložene prema globalizaciji i evropskom jedinstvu s ciljem da oslabi Evropsku uniju, kladeći se na njen kolaps, kako bi postala najveća ekonomska i politička sila u Evropi.

Rusija se, po njegovim rečima, takođe nije pomirila ni sa tim da se veliki broj zemalja istočne Evrope, kao što su Poljska i Ukrajina, pridružio EU i usvojio liberalni poredak, ali i dozvolio otvaranje američkih vojnih baza na svojoj teritoriji. Rusija takvo ponašanje vidi kao direktnu pretnju po svoju nacionalnu bezbednost i potkopavanje njenog uticaja u ovom regionu. 

Belfela smatra da će Rusija sa Ukrajinom želeti da učini isto što i sa Krimom, i da će pokušati da nametne svoje uslove u brojnim međunarodnim pitanjima.

Nekoliko evropskih država, među kojima je i Nemačka, Velika Britanija, Skandinavske zemlje i Francuska, otvoreno su optužile Rusiju da stoji iza sajber napada na njih s namerom da utiče na izborne rezultate i pruži podršku ultradesničarskim strankama, kako bi Evropa oslabila.

Evropska komisija je izrazila negodovanje nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin primio liderku francuske krajnje desnice Marin le Pen u Moskvi nedelju dana pre prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, optuživši ga tom prilikom da želi da podeli Evropu.

2024 © - Vesti online