Petak 12.05.2017.
12:31
Vestionline, Politika.rs

EU poručila Srbiji: Ne zanima nas ko, nego kako

facebook.com/SuperTv Smederevo
Železara Smederevo

Evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska izjavila je da Evropsku komisiju ne interesuje ko je kupio "Železaru Smederevo" niti ima išta protiv bilo kog investitora iz Kine, već želi da vidi da je proces preuzimanja čeličane transparentan, otvoren i u skladu sa evropskom regulativom.

Ona je to rekla u intervjuu listu "Politika", upitana kako EK gleda na činjenicu da je kineski "Hestil" preuzeo "Železaru Smederevo". 

Bjenkovska je kazala, povodom istrage o dampingu, da EK nije izrekla Srbiji provizorne mere, da istraga još traje, ali da bi privremene carinske mere već bile uvedene, da je stvar ozbiljna. 

- Istraga još traje, ali da je stvar ozbiljna privremene carinske mere već bi bile uvedene. Za sada sankcija nije bilo, što je dobra vest za vas. Veoma smo osetljivi na svaki signal prodaje čelika ispod cene. Srbija na evropskom tržištu nije toliko prisutna kao Kina, koja je realna pretnja evropskim kompanijama - rekla je Bjenkovska. 

Prema njenim rečima, to je problem i opasnost za automobilsku industriju, koja se naslanja i zavisi od proizvodnje čelika. 

- Želimo fer trgovinu i jednake uslove za sve. O istrazi koju vodi EK bilo je reči i na sastanku sa premijerom Aleksndrom Vučićem - rekla je evropska komesarka. 

Bjenkovska je kazala da EK ceni napredak koji je tokom poslednjih nekoliko godina postignut u Srbiji, ali da mnogo toga još treba da se uradi, kada je reč o olakšavanju birokratskih procedura.

2024 © - Vesti online