Sreda 03.05.2017.
16:12
www.dw.com, Vestionline

"Tagescajtung": Hrvatska zavisi od Vladimira Putina

Reuters
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Ako propadne Agrokor, propadaju i Hrvatska i HDZ

"Najnovija kriza vlade zaokuplja sve veću pažnju građana. Ona bi mogla da preraste u pravu ekonomsku katastrofu", piše "Tagescajtung" u tekstu naslovljenom "U Zagrebu nastaje ponor".

"Ovog puta se radi o ekonomskom temelju zemlje, jer pozadina te krize je spor koji je u vezi s posrnulim divom za proizvodnju i distribuciju životnih namirnica - Agrokorom. U njemu je zaposleno 60.000 ljudi i pripadaju mu 72 firme. Taj koncern ostvaruje 15 odsto bruto domaćeg proizvoda. Dužnički teret kompanije sada iznosi preko šest milijardi evra, što je jednako godišnjoj zaradi koju ostvaruje. Ukoliko bi Agrokor propao, čitav ekonomski sistem bi doživeo kolaps. A time i jezgro moći vladajućeg HDZ-a", piše berlinski list.

"Tagescajtung" podseća da je koncern osnovan devedesetih godina, za vreme prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana, od državne svojine socijalističke Jugoslavije.

Rusi hoće ponovo da kreditiraju, ali...

"Šef Agrokora, Ivica Todorić, bio je jedan od povlašćenih koji je u procesu privatizacije po simboličnim cenama kupovao čitave oblasti i firme gradeći svoj koncern. Ministar finansija Zdravko Marić bio je menadžer te najveće hrvatske kompanije, pre nego što je prošle godine prešao u vladu. Nova kriza vlade nastala je kada su ministri koalicionog partnera, Mosta, glasali protiv predloga vlade da se odbije zahtev za pokretanje poverenja ministru Mariću. Osnivač Mosta Božo Petrov optužio je premijera Andreja Plenkovića i Marića da štite korupciju i nesposobno vođenje firme. Plenkovićev odgovor nije bilo samo otpuštanje ministara Mosta, već je tražio i ostavku predsednika parlamenta Petrova. Nepoverenje mu nije izglasano jer se tome usprotivila socijaldemokratska opozicija".

"Tagescajtung" podseća da je glavni finansijer Agrokora, ruska Sberbanka, "ponovo spremna da kreditira Agrokor (sa 300 miliona evra), ali želi da učestvuje u upravljanju firmom. Dugovi Agrokora kod Sberbanke iznose 1,3 milijardi evra. Prema oceni opozicije, Agrokor sada zavisi od dobre volje ruske banke, pa tako i Hrvatska od predsednika Vladimira Putina", zaključuje list.

2019 © - Vesti online