Petak 21.04.2017.
11:15
slobodnaevropa.org, Vestionline

Zašto se skoro 75.000 ljudi odreklo državljanstva BiH?

pixabay.com
Pasoš i državljanstvo BiH sve manje na ceni

BiH ima Sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom, a uskoro bi on mogao da bude potpisan i sa Crnom Gorom.

- Razlozi za odricanje variraju. Nekad su to pretežno bila pitanja vezana za radno-pravni status, ali, u poslednje vreme puno je onih koji se odriču državljanstva zbog studiranja u inostranstvu - kaže pomoćnik ministra civilnih poslova BiH za državljanstva i putne isprave Milan Zjajić.

- Najčešće se uzima državljanstvo Nemačke i Austrije. U nešto manjem broju i Slovenije. Kada je u pitanju Srbija, odricanje najčešće traže ona lica koja imaju radni odnos u Srbiji, u državnoj službi, ili vojsci, ili policiji, jer tamo nije dozvoljeno posedovanje bilo kog drugog državljanstva. Traži se isključivo posedovanje samo državljanstva Srbije. Slično je i u Hrvatskoj - dodaje on.

​Zjajić navodi da je poražavajuća činjenica da postoji veliki broj slučajeva gde se višečlana porodica odriče državljanstva, jer to svakako nepovoljno utiče na celokupnu demografsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

2024 © - Vesti online