Subota 15.04.2017.
19:08
b92.net

Amerika upozorila na ekstremiste: Da li je Srbija u opasnosti?

Reuters
Da li su povratnici iz Sirije pretnja i za građane Srbije?

Ambasada SAD u Prištini pozvala je na povećan oprez tokom predstojećih verskih praznika kao i prilikom masovnih okupljanja i manifestacija.

Da li upozorenje američke ambasade treba da nas zabrine? 

- Mogućnost da dođe do nekakvih terorističkih napada na najveći hrišćanski praznik postoji. Sama činjenica da je američka ambasada izdala upozorenje govori dosta, jer Amerikanci nikada ne govore napamet i nikada ne izdaju upozorenja iza kojih ne stoje ozbiljne obaveštajne informacije. Ne treba da se plašimo, treba da budemo oprezni - naveo je Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti. 

Dok su u Siriji i Iraku prolazili kroz kampove za obuku Islamske države, tokom prošle godine vrh te terorističke organizacije odlučio je da su takozvani "evropski borci ID" pogodniji kao ratnici koji će udariti po ciljevima u svojim državama, nego kao borci na ratištima. Kosovo je jedno od mesta povratka. 

- Pojedinačni napad niko ne može da predvidi ili spreči. Mene pre svega plaši nedavna poseta američkog senatora Džona Mekejna. Podsetiću, on je čovek koji obično ide na mesta koja su ili u nekom predratnom stanju, kao što je bila Ukrajina za vreme demonstracija, ili dolazi na samu liniju vatre - rekao je Stevan Gajić iz Instituta za evropske studije. 

Zakoni Srbije predviđaju odlazak u borbu na strano ratište kao krivično delo, za koje je zaprečena kazna od šest meseci do pet godina, dok je za organizatore predviđena robija od dve do deset godina.

2023 © - Vesti online