Petak 07.04.2017.
09:56
Vestionline

Pobunjenici slave: Evo ko je još stao uz Ameriku

Reuters
Pobunjenici zadovoljni: TRaže napade na sve položaje Vojske Sirije

- Pozivamo na izvođenje zajedničkih međunarodnih udara... na sve aerodrome - rekao je neimenovani zvaničnik za televiziju "Al Hadat", preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da je opoziciona Sirijska nacionalna koalicija pozdravila američke napade na sirijsku vojnu bazu i navela da se nada da će se oni nastaviti kako bi se zaustavili vazdušni udari koje izvodi sirijska vlada i "korišćenje međunardono zabranjenog oružja".

Portparol britanske vlade izjavio je danas da Britanija u potpunosti podržava vojni napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu, sa koje su, kako tvrdi, nedavno izvršeni smrtonosni napadi hemijskim oružjem na sirijsku provinciju Idlib.

- Britanska vlada u postpunosti podržava akciju SAD, za koju verujemo da predstavlja adekvatan odgovor na varvaski napad hemijskim oružjem, koji je sproveo sirijski režim, i ima za cilj da odvraćanje od daljih napada - rekao je on.

Poljska vlada podržava američki napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu, saopštio je portparol vlade u Varšavi Rafal Bočenek.

- Amerika je zasigurno garant svetskog mira i poretka. Postoje situacije kada morate da reagujete, situacije kada morate da preduzmete stvarnu akciju. Videli smo poslednjih godina zloupotrebe sirijskog režima, niko na to nije reagovao - rekao je Bočanek za poljsku državnu TV stanicu "TVP Info".

Turski vicepremijer Numan Kurtulmuš izjavio je da Turska "pozitivno gleda" na američki raketni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu i kazao da međunarodna zajednica treba da se usprotivi "varvarstvu sirijske vlade".

U intervjuu za tursku televiziju "Foks TV", Kurtulmuš je rekao da vlada sirijskog predsednika Bašara al Asada mora da bude u potpunosti kažnjena u međunarodnoj areni i da mirovni proces mora da bude ubrzan, preneo je Rojters.

Australijski premijer Malkom Ternbul pozdravio je američki vazdušni napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu ocenivši da je to "proporcionalan odgovor s pravom merom".

Ternbul je, takođe, pozvao Rusiju da odradi svoj deo u uspostavljanju mira u Siriji, preneo je Rojters.

I Saudijska Arabija je saopštila da  podržava američke napade na vojne mete u Siriji, ističući da je američki predsednik Donald Tramp doneo "hrabru odluku".

Američku akciju podržali su i Japan, Italija, Nemačka...

2024 © - Vesti online