Sreda 05.04.2017.
10:10
Vestionline, fakti.org

Potpuni fijasko Amerikanaca: "Borbena mašina" gubi trku sa Rusima

wikipedia.org/MSgt John Nimmo Sr.
Od ovog aviona očekivalo se mnogo: F-35 kao veliki promašaj

Naime, komentator Den Grazije prvo je naveo da su konstruktorske greške napravljene sa tim avionom takve da suštinski limitiraju njegovu primenu, a teško da se uopšte mogu otkloniti.

Grazije se pozvao na izveštaj Majkla Gilmora, direktora Biroa Ministarstva odbrane SAD za testiranja novog naoružanja, koji je nedavno podneo ostavku, i naveo njegovu osnovnu procenu: da se F-35 - zbog stotina promašaja koje su sa njim napravljene - ne može smatrati pravom "borbenom mašinom".

Gilmor je posebno ukazao da taj avion nema ni manevarske sposobnosti svojih prethodnika, da pokazuje neprihvatljive osobine dok leti na dozvučnim brzinama, a da je "apsolutno bespomoćan" u vazdušnim borbama jer njegov operacioni sistem omogućava korišćenje samo dve rakete vazduh-vazduh.

Neupotrebljiv je i za dejstva po ciljevima na zemlji jer ne podnosi let na malim brzinama, a njegov softver slabo "razgovara" sa četvorocevnim topom GAU-22/A, koji bi trebalo da uništava protivničku "živu silu".

Ništa bolje stvari ne stoje sa palubnom verzijom F-35 jer su piloti povređivali glave prilikom uzletanja sa nosača aviona USS Džordž Vašington, uprkos tome što su nosili zaštitne šlemove vredne 600.000 dolara. Problem je i to što jedan sat leta F-35 košta 44.000 dolara.

Grazije je zato upozorio:

- Ovaj avion će još godinama gutati državne resurse, a i posle svih poboljšanja će biti osrednji avion koji je u borbi slabiji od svojih prethodnika.

F-35 je Ameriku do sada koštao 1,5 biliona dolara. 

2024 © - Vesti online