Petak 31.03.2017.
00:30
alo.rs

Evo kako da čuvate hranu: Oprez, sa mlevenim mesom se nikad ne zna!

pixabay.com
Na svakom pakovanju postoji rok trajanja, ali bez obzira na to, morate biti oprezni

Bez obzira na oznaku "upotrebiti do", sa mlevenim mesom budite vrlo oprezni jer se datum odnosi na kvalitet, a ne na zdravstvenu sigurnost mesa.

Ako je mleveno meso čuvano na niskoj temperaturi, sigurno će biti za jelo, iako više nije prvoklasnog kvaliteta. S druge strane, ako je meso bilo duže od dva sata na temperaturi višoj od četiri stepena, sigurnost više nije zagarantovana, bez obzira na to što mu rok trajanja još nije istekao.

Zelena salata, peršun, celer, šargarepa i tikvice duže će u frižideru ostati sveži ako ih stavite u plastičnu kesu na kojoj ćete izbušiti nekoliko rupa da bi vazduh mogao da cirkuliše.

Možda je čak najbolje zelen držati u posudi sa vodom, jer to je živa, enzimska hrana i dok diše, listovi će stajati uspravno i biti sveži.

Činjenica je da konzervirana hrana često traje duže nego što piše na pakovanju, ali tu i te kako treba biti oprezan jer iz konzerve kojoj je istekao rok trajanja može vrebati opasna bakterija Clostridium botulinum.

Konzerve čuvajte na hladnom, čistom i suvom mestu, nikako iznad šporeta, ispod sudopere... Kako biste izbegli trovanje, ne jedite iz konzervi koje su nabubrile, udubljene su ili cure, kao ni iz tegli koje su napukle ili im poklopac nije čvrsto zatvoren.

Upotrebljivo do

Oko dve milijarde tona hrane svakog dana završi na otpadu, većina sasvim nepotrebno, jer kako ističu stručnjaci, na većini prehrambenih proizvoda rok trajanja se odnosi više na kvalitet namirnica nego na sigurnost. Zato, čak i ako mislite da nije problem u jednom danu, to ne treba da radite.

2023 © - Vesti online