Ponedeljak 27.03.2017.
17:36
Vestionline, Jutarnji.hr

Ameri u panici: Rusi za tri dana pokreću novu nuklearnu podmornicu

wikipedia.org/Mil.ru
Najnovija ruska podmornica je najbolje oporemljena podmornica  (Foto: Arhiva)

Reč je o drugoj podmornici iz klase Jasen, ali znatno naprednijoj i poboljšanoj u odnosu na prvu podmornicu iz klase, K-560 Severodvinsk.

 - Očekujemo da Kazan bude u vodi već 30. marta - rekao je za Tass izvor iz ruskog ministarstva obrane. Nakon što uplovi, podmornica će ostatak godine prolaziti kroz niz testiranja, a očekuje se da u rusku mornaricu bude uvedena 2018. godine.

Dave Majrudam je za "National Interest" napisao da je reč o najmoćnijoj najmodernijoj podmornici s kojom se američka mornarica dosad susrela:

 - Reč je o najbolje opremljenoj nuklearnoj podmornici iz neke od država koje su potencijalni neprijatelji Amerike - rekao je za "National Interest" Mihael Kofman iz Centra za analizu mogućnosti ruske mornarice.

Ono što Kazan čini toliko boljim od prve podmornice iz klase je činjenica da se počeo graditi 2009. godine, za razliku od Severodvinska koji se gradio od 1993. do 2010. godine, s čestim prekidima zbog nedostatka finansijskih sredstava. Osim što je u drugu podmornicu iz klase Jasen ugrađena modernija tehnologija, ispravljena su i slabija rešenja na prethodnoj podmornici.

 - Projekt 885M (inicijalna oznaka za Kazan, op. a.) je zapravo prvo plovilo iz klase. Zamišljen je kao znatno poboljšanje u donosu na prethodnu podmornicu i bazira se na dugom razvoju, konstrukciji i testiranju originalnog 885 projekta (inicijalna oznaka za Severodvinsk, op. a.). Pritom imajte na umu da je Severodvinsk zapravo prva višenamenska ruska podmornica. Reč je o podmornici koja je ima mogućnost delovanja protiv drugih podmornica, brodova, ali i meta na zemlji - rekao je Kofman i nastavio:

 - Među nenim zanimljivijim delovima su "Irtiš-Amfora" sonarski sastav i osam vertikalnih lansirnih stanica koje mogu nositi 32 Kalibr (SS-N-27/30 Sizzler) ili Oniks (SS-N-26 Strobile) krstareća projektila. Ova oružja protiv brodova i za napad na zemlji bila su značajna u kontekstu delovanja ruskih brodova i podmornica u Siriji u 2016. - opisao je Kofman podmornicu koja je inače duga 120 metara, a testirana je na dubinama do 600 metara (prva iz klase). Smatra se da uronjena može dosegnuti brzinu od 35 čvorova, dok joj posada broji 90 članova. 

Ukupno gledano, "Kazan" odstupa od dosadašnjih sovjetskih i ruskih dizajna baš zbog toga što je reč o višenamenskoj podmornici, u konceptu sličnoj svojim američkim pandanima iz klase "Virgina" i "Seawolf". Rusi planiraju izgraditi ukupno sedam podmornica iz klase "Jasen", a trenutno u brodogradilištu Sevmaš, u gradu Severodvinsk, traje konstrukcija plovila Novosibirsk, Krasnoyarsk, Arkhangelsk i Perm.

Istovremeno, Rusi već planiraju gradnju nove napadajne nuklearne podmornice, koja bi trebala da ima bolje mogućnosti od američkih, smatraju američki analitičari:

 - Prva uloge ove podmornice bit će da kontrira svojim zapadnim pandanima. Novi program je verovatno značajan, ali o njemuse jako malo zna, osim da je njegova izgradnja predviđena u bližoj budućnosti.

2024 © - Vesti online