Ponedeljak 20.03.2017.
08:30
DW, Vestionline

"Erdogan bi voleo da ima veću moć na Balkanu"

Reuters
Nije kako želi: Erdogan

U slučaju da moraju da biraju političke elite na Balkanu i dalje će birati EU.

Prema njegovim rečima, Erdogan misli da može da preko Balkana utiče na evropsku politiku.

- Kada je u pitanju politički uticaj na Kosovu, u Albaniji i Bosni, Turska definitivno jeste važan regionalni igrač, ali samo do stepena u kojem se njena politika ne kosi sa politikom EU. Jer glavni cilj balkanskim zemljama jeste ulazak u EU. Dugo godina je to bio i cilj Turske. Sada, kada se Turska od toga udaljava, opada i njen uticaj na Balkanu - navodi Šipoli. 

Prema njegovim rečima, najjači uticaj Ankara ima na BiH, pa na Makedoniju i Kosovo i Albaniju. 

- Naravno, bolji su trgovinski odnosi sa Bugarskom, kao i komunikacija sa tamošnjom turskom zajednicom nego sa turskom zajednicom na, na primer, Kosovu. U stvarnosti politički uticaj Turske na Balkanu nije onoliki kolikim ga Turska predstavlja. Jedini način da taj uticaj zaista naraste jeste da EU prekrši obećanje da će sarađivati sa balkanskim zemljama. U suprotnom, ako moraju da biraju, balkanske zemlje će uvek stati na stranu Evrope i neće žaliti za Turskom - ističe Šipoli. 

Dodaje i da ne veruje da treba očekivati destabilizaciju Balkana. 

- Turskoj nije u interesu da bezbednosna situacija na Balkanu bude nestabilna jer bi onda ta zemlja bila kompletno okružena nestabilnim regionima. Ali deo odgovornosti je i na državama EU koje treba da ohrabre Balkan i ne dozvole da padne u ruke Erdoganu - zaključio je Šipoli.

2024 © - Vesti online