Nedelja 19.03.2017.
21:17
Vestionline

Uzbuna u Evropi: Teroristi dolaze preko Balkana, udariće kao zmija repom

youtube.com/Magico Tube
Džihadisti gube na Bliskom istoku, pa se okreću Evropi

"Ubijajte gde god stignete"

Oni zbog poraza napuštaju Islamsku državu u Siriji i Iraku i nastoje da "naročito preko balkanskih puteva" dopru do zapadne Evrope sa zadatkom da vrše atentate.

To piše italijanski list "Republika" koji kaže da je "Evropska unija blindirala svoje granice" naročito pošto je na aerodromu u Parizu ubijen islamski terorista koji je pokušao da ubije vojnike, policajce i putnike. 

"Republika" podvlači da su sve bezbednosne snage EU u stanju najveće predostrožnosti, uključujući posebno Italiju koja se sprema da 25. marta dočeka šefove država ili vlada EU koji se u Rimu sastaju da bi obeležili 60. godišnjicu osnivanja Unije. 

Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe Islamske države šalju svoje saborce u Zapadnu Evropu da bi "udarili na Evropu iznutra kao zmija repom", navodi rimski dnevnik i ukazuje na to da tzv. Kalifat Islamske države širi propagandu preko interneta s porukom džihadistima: "morate sejati smrt na Zapadu, ubijajte svuda gde ih nađete". 

"Republika" se poziva na obaveštajne izvore i kaže da je "sve više znakova da razbijeni delovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje da se vrata u Evropu, krećući se naročito duž balkanskih puteva gde mogu da računaju na stare i nove podrške". 

"Oni sebe smatraju sledbenicima Hidžre, svetog odlaska Muhameda iz Meke u Medinu 622. godine, koji mu je omogućio da pobegne od neprijatelja i ponovo okupi svoje ljude", navodi se u izveštaju italijanskog dnevnika. 

I, kako se dodaje, "to su borci koji ne smatraju da su doživeli poraz i veruju u verski zadatak bez zazora, a reč je o ratnicima prekaljenim u mesecima rata i spremnim na sve".

2024 © - Vesti online