Subota 18.03.2017.
12:59
Dojče vele

Merkelova bocnula nervoznog Trampa

Reuters
Iskusna Angela Merkel izdržala susret sa nepredvidivim Donaldom Trampom

Kancelarka je u Sjedinjenim Državama i dalje veoma cenjena - i mogla bi u budućnosti da pomogne predsedniku SAD.

- Prvi susret – samo da ništa ne krene naopako! Kancelarka Merkel i predsednik Tramp su bili odlučili da istakanu međusobne sličnosti, a da razlike prikažu manjim nego što jesu ili da ih uopšte ne pominju. Toga su se i držali, posebno pred novinarima, pri čemu je domaćin bio primetno napet. Nije ni čudo. U Vašingtonu mu trenutno malo toga polazi za rukom: imigraciona politika, odnos sa tajnim službama ili reforma zdravstvene zaštite. Poslednja stvar koja mu sada treba je pogrešan korak sa tako iskusnom šeficom vlade. Uprkos njenoj politici u vezi sa izbeglicama, koju odbacuju mnogi Amerikanci, Merkel ima veliki ugled u Vašingtonu, naročito zbog ekonomske snage Nemačke - navodi Sorić.

Tramp je treći američki predsednik sa kojim Angela Merkel mora da nađe zajednički jezik, osnovno političko razumevanje.

- Ovaj prvi susret nije prošao loše. Nastupajući suvereno, ona je odrađivala tačku po tačku: zajedničke vrednosti, posvećenost NATO, otvorene granice unutar EU, slobodna trgovina, takođe rado i bolji odnos sa Rusijom – ali tek kada se reši kriza u Ukrajini. Jedino čime je kancelarka bocnula predsednika je rečenica: Bolje je razgovarati nego ogovarati. Time je nesumnjivo ciljala na delimično drsku kritiku na njen račun u vreme dok je Tramp bio kandidat. Predsednik Tramp bi da se to zaboravi, bio je posebno ljubazan i učtiv prema svojoj gošći dodaje Sorić.

Jedno drugom su poklonili po jednu mali pobedu.

- Merkel je - još jednom - obećala više novca za odbranu, a Tramp je bez ograda izrazio posvećenost NATO. Ipak, oboje će zadržati svoje različite predstave - recimo o trgovini. Tokom konferencije za novinare Tramp nije pomenuo TTIP, sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, dok je kancelarka istakla da bi obe strane imale koristi od tog sporazuma. Verovatno su njih dvoje o tome otvoreno razgovarali iza zatvorenih vrata - ističe Sorić.

Merkelova se divi SAD-u

Kancelarkine najvažnije pozicije su dobro poznate.

- Njeno divljenje prema SAD, njena nepokolebljivost u vezi sa NATO i EU, njena posvećenosti zapadnim vrednostima. Međutim, zbog njegovih komentara prošle godine, političke pozicije Donalda Trampa su delimično nejasne. Iskusni političari poput Merkel i japanskog premijera, polako mu pomažu da se jasno pozicionira. Funkcija od čoveka pravi državnika - a ne obrnuto - kaže Sorić.

Ovo je bio tek prvi susret Donalda Trampa i Angele Merkel, biće ih još.

- Niko od prvenca nije očekivao rezultate. Tramp još uvek raste u ulozi predsednika. Angela Merkel bi trebalo da mu pomogne, ukoliko to dozvoljavaju nemački interesi. Jer, na kraju krajeva, od podele Zapada niko ne bi imao koristi – čak ni njihovi neprijatelji - zaključio je Sorić.

2024 © - Vesti online