Petak 17.03.2017.
18:02
slobodnaevropa.org, Vestionline

Dok u Siriji besni rat, sirijski investitori ulažu u Bosnu!

wikipedia.org
Sarajevo

Bosna im otežava, pa odlaze u Srbiju da posluju

Prema njenim rečima, radi se o 61 kompaniji iz Sirije na području Federacije BiH i Brčko Distrikta. Radi se uglavnom o firmama koje se bave uvozom i izvozom, kao i tekstilom.

Podatak da u BiH deluju investitori iz Sirije koji su svoja ulaganja počeli u vreme dok u toj zemlji besni rat deluju donekle nestvarno. Odgovore na to otkud ulagači iz Sirije, mogu se naći u činjenici da su državljani te zemlje godinama pre sukoba na području bivše Jugoslavije živeli ili se školovali, pa su se vratili i odlučili da ulažu.

Izvoze sapun u Siriju, uvoze kafu i začine

Mustafa Bakou iz Udruženja Bosansko-sirijska solidarnost kaže kako se ne radi samo o Sirijcima.

- Imate ljude i iz drugih arapskih država koji su hteli da ulažu, ali su videli i medijsku kampanju kako oni žele da se useljavaju i onda su otišli, ne samo u Srbiju već i u Hrvatsku. Hrvatska im sada nudi bolje uslove da dođu, a ovde nailaze na probleme, ne daju im, sprečavaju ih. Ja znam petoricu koji je trebalo da budu ovde, ali su otišli u Srbiju - objašnjava Bakou.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, Bosna i Hercegovina je prošle godine u Siriju izvezla robu u vrednosti od više od 600.00 konvertibilnih maraka, najviše drveta i sapuna, dok je uvezeno oko 200.000 konvertibilnih maraka robe iz te zemlje, a najviše kafe i začina.

2024 © - Vesti online