Ponedeljak 13.03.2017.
13:39
Vestionline, Tanjug

Tusk pozvan u Poljsku na saslušanje

Reuters
Zbog obaveza u Strazburu neće biti u mogućnosti da svedoči tog dana: Donald Tusk 

Reč je o procesu protiv bivših zvaničnika tajne službe.

- Donald Tusk je pozvan kao svedok u slučaju koji se vodi protiv bivših šefova vojnih kontra-obaveštajnih službi, koji su bili optuženi za saradnju sa obaveštajnim službama druge države bez neophodne dozvole premijera - izjavio je tužilac Mihal Džekanski.

Slučaj istražuje događaje iz 2010, kada je Tusk bio premijer Poljske. 

Sa druge strane, AP prenosi da je Tusk dobio poziv na saslušanje zbog pada aviona 2010, u kojem je poginuo tadašnji predsednik Leh Kačinjski. 

Lider vladajuće partije u poljskoj Jaroslav Kačinjski i rođeni brat poginulog predsednika, smatra da i Tusk snosi odgovornost i koristi svaku priliku kako bi ga pozvao na odgovornost. 

On tvrdi da je Tusk zanemario bezbednost predsednika, a nakon nesreće istragu o tome prepustio Rusiji. 

Tusk neće biti u mogućnosti da dođe u Poljsku 15. marta da svedoči zato što ima prioritetne obaveze u Evropskom parlamentu, saopštio je njegov portparol, a preneo Rojters. 

- Tusk je pozvan kao svedok i tako će i svedočiti. Ipak, zbog njegovih obaveza da podnosi izveštaj EP nakon svake sednice Evropskog saveta, on će biti u Strazburu na plenarnoj sednici u sredu 15. marta - rekao je njegov portparol i dodao da "zato neće biti moguće da svedoči u Poljskoj tog dana". 

Prošle nedelje Poljska je pokušala da zaustavi donošenje odluke o reizboru Donalda Tuska za predsednika Evropskog saveta u Briselu. 

Kako BBC navodi, neprijateljski stav Poljske prema Tusku seže u 2010. godinu kada je pao aviona u Rusiji u kom je poginuo tadašnji predsednik i brat lidera vladajuće partije u Poljskoj i još 95 osoba. 

Zvanična istraga je pokazala da je uzrok nesreće bio greška pilota. 

Međutim kako BBC prenosi, tadašnja vlada Donalda Tuska je optužena da nije učinila dovoljno da objasni uzroke pada, dok sa druge strane kritičari navode da nije smeo da dozvoli Rusima da izvedu prvu istragu nakon pada aviona.

2024 © - Vesti online