Četvrtak 09.03.2017.
22:31
Vestionline

Rat na Balkanu nije isključen, mala iskra može da izazove požar

youtube.com/WonderWhy
Balkan ponovo postaje mesto potencijalnih žestokih sukoba

Osvrnuo se i na sve napetiju situaciju na Balkanu i istakao da je u interesu EU-a da zemlje Zapadnog Balkana (Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Kosovo i BiH) budu politički i ekonomski stabilne. Dodao je i da će njihov put prema članstvu u Evropskoj uniji biti dug i težak.

- Politička situacija u zemljama Zapadnog Balkana je jako komplikovana. Makedoniju proganjaju veliki koruptivni skandali iz bliže prošlosti. U BiH su uvek tenzije između triju naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba, a politički sistem je teško reformisati. U Albaniji opozicija bojkotuje parlament. Pregovori o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine stagniraju. U Crnoj Gori pokušaj državnog udara je sprečen na dan parlamentarnih izbora u oktobar 2016. Mnogo je malih vatri koje gore u regionu - kazao je za Cajt.

Ruska uloga u regiji je, kaže, znatno ojačala.

- Između 2007. i 2014. više od 1,3 milijardi evra evropskih sredstava za Zapadni Balkan dan je za Srbiju. Istraživanja pokazuju da većina Srba pretpostavlja da je njihov najveći podržavatelj Rusija. To nije slučajnost - kaže on.

Ne isključuje ni mogućnost oružanih sukoba. "Mala iskra može izazvati veliki požar", zaključuje.

2024 © - Vesti online