Sreda 08.03.2017.
11:57
M. Đorđević - Vesti

Profesor "premerio" Srbiju

commons.wikimedia.org/ Srđan Vesić
Srpska akademija nauka i umetnosti

Beogradski Licej je 1863. pretvoren u Veliku školu. Knez Mihailo Obrenović je iste godine ukazom postavio osam profesora, koji su kasnije birali ostale kolege.

Među njima se našao i Dimitrije Nešić, kao nadležan za matematiku, i dugo godina bio je jedini profesor ovog važnog školskog predmeta. Neprestano hvatajući korak sa savremenom naukom, on je zaslužan i za uvođenje metričkog sistema u Srbiji.

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org

* Dimitrije Nešić, prvi pravi matematičar

* Suđenje hajducima

U Srbiji se sredinom 19. veka merilo čitavim šarenilom aršina koji čak nisu imali ni isti naziv u raznim krajevima. Zato je srpska vlada 1872. poslala Nešića u zemlje srednje Evrope, kako bi proučio zakonodavno uvođenje novog sistema.

Profesor je obišao najpoznatije nemačke, austrougarske i belgijske srednje škole i na osnovu svojih nalaza, kao i razgovora sa belgijskim stručnjacima, po povratku je izradio i detaljno obrazložio Predlog zakona o metarskim merama, na osnovu koga je Skupština naredne godine izglasala zakon.

Njime je uveden decimalni metarski sistem mera zasnovan na francuskim arhivskim pramerama metra i kilograma. Nešić je napisao i knjigu "Metarske mere" koja je imala ogromnu prosvetiteljsku ulogu među narodom u Srbiji.

Za redovnog člana Srpskog učenog društva, buduće Akademije nauka, izabran je Dimitrije Nešić 1870. godine. U dva navrata je bio i sekretar Odseka za prirodne nauke. Krajem 1890. izabran je za dopisnog člana Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti.
 

Vuka vratio u otadžbinu

Kao predsednik Akademije nauka, Dimitrije Nešić je osećao obavezu ne samo prema nauci, nego i prema celom srpskom društvu. Zahvaljujući njemu, zemni ostaci srpskog prosvetitelja Vuka Karadžića preneti su iz Beča u Beograd. Kao izaslanik Akademije, sa Stojanom Novakovićem i P. Đorđevićem, prisustvovao je prenosu u Beču 1897. godine.

2024 © - Vesti online