Četvrtak 02.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti

Tablama otimaju Suvi Do

Reuters
Srbe u selu nadomak Mitrovice uznemirili natpisi na albanskom

Postavljene su table i putokazi ka uličicama koje su imenovane albanskim herojima i viđenijim ljudima.

Mićo Kragović, predsednik Mesne zajednice Suvi Do, ističe da su Srbi iz tog mesta uznemireni i ogorčeni i da nove table ispisane na albanskom jeziku smatraju pritiskom i prvim korakom ka etničkom čišćenju.

- O svemu smo obavestili Kancelariju Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, predstavnike lokalne samouprave u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, policiju, ali i Unmik i ambasade uticajnih država. Mi se borimo da ostanemo ovde, uprkos uprkos brojnim pritiscima. Ne dozvoljavamo da nas proteraju - naveo je Kragović.

Goran Rakić, gradonačelnik Severne Mitrovice ocenjuje da je postavljanje tabli nelegalno i neprihvatljivo i da će nadležna ministarstva reagovati, kako bi se sa ovim prestalo.

- Ovakve jednostrane akcije opštine Južna Mitrovica nisu zakonite i nemaju podršku relevantnih ministarstava. One ne doprinose normalnom suživotu Srba i Albanaca - kaže Rakić, dodajući da je o nezakonitom imenovanju ulica u Suvom Dolu razgovarao sa predstavnicima međunarodnih organizacija, ambasadama na Kosovu i nadležnih ministarstvima.

- Saglasili smo se da ove akcije opštine Južna Mitrovica nisu zakonite i nemaju podršku - kazao je Rakić.

Dve opštine, Severna i Južna Mitrovica, koje su produkt plana Martija Ahtisarija, još nisu potpisale memorandum o razgraničenju, a predmet spora je upravo mesto Suvi Do i njegovih 70 srpskih porodica.

Bahtiri: Gotova stvar

Za Agima Bahtirija, gradonačelnika Južne Mitrovice, pitanje katastarskog razgraničenja Mitrovice je "završena stvar" i rešena je Ahtisarijevim planom o kojem se, kako tvrdi, ne može diskutovati. Prema tom rešenju, kuće Srba iz Suvog Dola katastarski pripadaju opštini s albanskom većinom. U Severnoj Kosovskoj Mitrovici se ne slažu s ovom odlukom, ističući da to mesto geografski pripada severu.

 

 

 

 

2024 © - Vesti online