Ponedeljak 27.02.2017.
13:54
Vestionline

Podaci su jasni: Hrvatska je najgora

Reuters
Hrvatska na začelju EU

U odnosu na dva ranija istraživanja iz 2010. i 2013., Malta i niz regija u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Portugaliji i Velikoj Britaniji popravile su svoj skor, dok je on pao na Kipru i regijama u Grčkoj, Irskoj i od skoro u Holandiji. U istočnoevropskim regijama konkurentnost je uglavnom ostala stabilna.

Naime, i Kontinentalna i Jadranska Hrvatska dobile su ocenu konkurentnosti od -0,8, pri čemu je -1 najslabija ocena ovog istraživanja.

Kako saznaje Tportal, iz Evropske komisije, ove dve regije zaostaju u odnosu na evropski prosek u svim posmatranim područjima: institucijama, makroekonomskoj stabilnosti, infrastrukturi, zdravstvu, osnovnom obrazovanju, visokoškolskom obrazovanju i celoživotnom učenju, efikasnosti tržišta rada, veličini tržišta, tehnološkoj pripremljenosti, sofisticiranosti poslovanja i inovacijama.

Kontinentalna i Jadranska Hrvatska evropskom proseku su se najviše približile po pitanju visokoškolskog obrazovanja i celoživotnog učenja, sofisticiranosti poslovanja i makroekonomske stabilnosti. Međutim, u svim drugim parametrima dobrano zaostaju, a najveći je jaz u segmentima institucija, infrastrukture, zdravstva, veličine tržišta i tehnološkoj pripremljenosti.

Zanimljivo je to da je RCI pokazao da Jadranska Hrvatska ima upola lošiji rezultat od Kontinentalne kada je u pitanju infrastruktura, a slično je i sa veličinom tržišta, dok Jadranska Hrvatska ima bolji skor kada je u pitanju segment zdravstva.

Velike razlike i unutar samih država

Inače, reč je o istraživanju koje se sprovodi svake tri godine i kojim su obuhvaćene 263 evropske regije, a njegov cilj je da daju pregled toga koliko su evropske regije sposobne da ponude atraktivno i održivo okruženje kompanijama, ali i kakvi su uslovi za život i rad stanovnika tih regija.

- Ovaj indeks je dragocen alat za donošenje boljih politika. On osnažuje nastojanja Evropske komisije za podsticanjem strukturnih reformi - poručuje poverenica za regionalnu politiku Corina Creţu.

Ukupno posmatrano, rezultati su na tragu istraživanja iz 2013. godine.

Ponovno se jasno ističe policentrični uzorak gde su glavni pokretač konkurentnosti finansijska i urbana središta. Stoga čak i unutar pojedinih država ima velikih razlika u konkurentnosti te su, u načelu, regije u kojima su smešteni glavni gradovi s boljim rezultatima u odnosu na ostatak zemlje.

2024 © - Vesti online