Nedelja 26.02.2017.
13:01
Vestionline, Tanjug

EU "rešava" krizu u Makedoniji: Ivanov da dâ mandat Zaevu

commons.wikimedia.org/Banatski
Evropa čekuje da mandat za sastav nove vlade dobije stranka koja je obezbedila većinu u parlamentu

On je uputio takav poziv nakon što je SDSM objavila da je obezbedila većinsku podršku u parlamentu.

- Kako je SDSM prikupio dovoljan broj potpisa, mi očekujemo naredni korak. Od predsednika (Ivanova) sada očekujemo da mandat za sastav nove vlade da stranci koja je obezbedila većinu u parlamentu, što je u skladu sa Ustavom - poručio je Han, prenela je MIA. 

Od svih makedonskih partija Brisel očekuje poštovanje demokratskih principa i standarde, kao i konstruktivno angažovanje na iznalaženju načija za zajednički rad i saradnju kako bi Makedonija što pre izašla iz višegodišnje političke krize, poručuje se u pismu. 

Prema Hanovim rečima i vlast i opozicija imaju zajedničku ulogu u kreiranju budćnosti zemlje. 

Hanovo saopštenje je u Skoplju objavljeno dan pre najavljene posete šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. 

Evropska unija, naime, pozvala je na pružanje podrške novoj makedonskoj vladi kako bi se otpočelo sa primenom neophodnih reformi. 

Neposredno posle izbora u Makedoniji 11. decembra Ivanov je odmah dao mandat bivšem premijeru i lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom mandat za sastav nove vlade, ali njegovi pregovori sa vodećom albanskom partijom DUI su propali. 

Nakon toga Ivanov je rekao da će drugi mandat dati stranci koja prikupi najmanje 61 potpis podrške u parlamentu koji broji 120 poslanika. 

Gruevski se, međutim, protivi davanju mandata za sastav vlade Zaevu jer, kako tvrdi, strahuje od velikog narodnog protesta, koji on neće moći da zaustavi.

2024 © - Vesti online