Sreda 22.02.2017.
21:53
Vestionline, b92.net

Smrt Čurkina potpalila sukob Rusije i Ukrajine

Reuters
Neko je naredio Ukrajini da blokira saopštenje povodm smrti Vitalija Čurkina

Naime, Ukrajina je u utorak blokirala saopštenje Ujedinjenih nacija povodom smrti ruskog diplomate.

Ambasador iz Ukrajine Vladimir Jelčenko odbio je i predlog o "nekoliko minuta sećanja na Čurkina", koji je preminuo u ponedeljak, dan pre svog 65. rođendana.

- Znam kako funkconiše SB UN. Skroro da nemam nikakve sumnje da bi ukrajinski predstavnici uradili ovo sami. Znači da im je neko to naredio - rekao je Lavrov. 

Lavrove sumnje podgrejao je i sam Jelčenko u intervjuu za televiziju "Hromadske". 

- Svaki ambasador izražava statvove svoje države - rekao je on. 

Jelčenko je rekao da je poznavao Čurkina dugi niz godina, a po njegovom mišljenju ruski ambasador je nekad "dodavao nešto svoje u instrukcijama koje je dobijao iz Moskve". 

- Ali neću preuveličavati Čurkinovu ličnu ulogu - rekao je on. 

Kako piše Dmitri Babič, novinar iz Moskve, koji se često sreće i u ulozi analitičara na "BBC" i "CNN", Čurkin je u UN imao mnogo emocionalnih govora koji su uvek bili podbočeni dramatičnim činjenicama. Na primer, piše Babič, Čurkin je optužio intervencije Zapada u zemljama kao što su Libija i Irak za "hipokriziju" i osudio korišćenje teškog naoružanja Kijeva protiv sopstvenog naroda u Ukrajini. 

"Izgleda da je to bilo dovoljno za Porošenkov režim da blokira ceremoniju sećanja u UN i da Ukrajinci, uključujući i one na visokim pozicijama, govore nepristojno u medijima", napisao je Babič. 

"O Čurkinovoj smrti: Neka gore u paklu svi koju su protiv Ukrajine", napisao je Oleh Lajško, lider Radikalne partije na Tviteru. 

Poplava sarkastičnih komentara proširila se po ukrajinskim medijima i društvenim mrežama, što je osudio i ukrajinski novinar Anatolij Šarij koji je situaciju nazvao "histeričnom radošću". 

- Nije normalno da neko bude srećan zbog nečije smrti - rekao je on. 

U međuvremenu, piše Babič za "Raša tudej", u Ukrajini "zle dvorske lude uživaju u vestima", ne samo o strašnim ubistvima pobunjeničkih komandanata Mihaila Tolstika i Arsena Pavlova, već i u ubistvu ukrajinskog novinara Olesa Buzina i rušenju ruskog aviona u Crno more prošle godine. 

- Izjave su uglavnom od ljudi sa visokih pozicija, kao što je savetnik predsednika Porošenka Juri Burjukov koji je napisao da su Ukrajinci srećni zbod smrti 80 vojnika Horde u Crnom moru - piše Babič. 

Ruski avion koji prevozio vojni orkestar u Siriju srušio se nekoliko minuta posle poletanja iz grada Adlera. Osam članova posade i 84 putnika je poginulo. 

- Uprkos što niko od poginulih nije imao nikakve akcije u Siriji, Porošenkov savetnik svrstao je one koji su izgubili život u Zlatnu Hordu (dovodi se u vezu sa okupacijom u 13. veku). Još je na Fejsbuku napisao i da ima želju da pošalje ruskoj ambasadi samo jednu stvar - flašu lažne vodke - navodi Babič. 

Navodi dalje da Burjukov izgleda zna kako da povredi Ruse. Samo nekoliko nedelja pre tragedije u Crnom moru, 76 Rusa u sibirskom gradu Irkutsk umrlo je od trovanja metanolom u tečnosti "Bojarišnik", koju često koristi lokalno siromašno stanovništvo kao zamenu za vodku. 

"Uprkos tome on je nastavio da radi kao savetnik predsednika Porošenka i da skuplja donacije za ukrajinsku vojsku koja se bori u Donjecku i Lugansku", piše u tekstu. 

Babič na kraju kaže da nije ni čudo što se mnogi Ukrajinci nisu postideli zbog sramnih komentara o smrti Vitalija Čurkina - "velikog ruskog diplomate koji je jednom pregovorima zaustavio rat u Bosni devedesetih, rat na teritoriju na kojoj je bilo i ruskih i ukrajinskih mirovnjaka".

2024 © - Vesti online