Sreda 22.02.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti

Gegić opet među džihadistima

D. N. Petrović
Muhedin Gegić 2015. godine evakuisan iz Jemena

Zvaničnih potvrda o Gegićevom povratku u ovu arapsku zemlju nema, niti je moguće stupiti u kontakt sa njim, jer se već danima ne javlja na telefon, niti odgovara na poruke, što još više podgreva sumnje da se vratio u ovu arapsku državu.

Poslednji put Gegić je krajem prošle godine iz Nemačke, gde je živeo poslednjih meseci, kontaktirao sa nekim novinarima iz Novog Pazara, ali nije pominjao povratak u Jemen.

Za Muhedina Gegića javnost u Srbiji prvi put je čula u aprilu 2015. godine kada je iz grada Taiza u Jemenu, gde je sa porodicom koju je tamo zasnovao živeo od 2006. godine, apelovao na zvanični Beograd da ga spasi i izvuče iz tamošnjeg ratnog vihora.

Angažovanjem nekoliko srpskih ambasada u regionu i uz veliku pomoć Rusije, Muhedin je sa četvoro dece iz braka sa Jemenkom Belkis Salih Husen Nedžat evakuisan u Srbiju, a potom se vratio u rodni Tutin gde je živeo u jednom iznajmljenom stanu. U decembru iste godine, takođe uz velike diplomatske napore Srbije, iz Jemena je evakuisana i njegova supruga.

Posle nekoliko meseci života u Tutinu, gde se družio sa tamošnjim vehabijama i gde je tvrdio da ga je Srbija spasla i da joj je neizmerno zahvalan, da nema nikakve veze sa Al Kaidom i da ne podržava odlazak na sirijsko ratište. Sa suprugom Jemenkom otputovao je u Nemačku gde mu žive roditelji, tamo je proveo detinjstvo i mladost i gde je pre odlaska u Jemen ostavio prvu suprugu Hediju i trojicu već odraslih sinova.

Otišao da ratuje?

Gegićevi prijatelji iz Tutina ističu da se dugo nisu čuli sa njim i da ne znaju da li se vratio u Jemen, odbacuju spekulacije da je možda otišao da ratuje i zato naglašavaju da bi bilo dobro da se Muhedin javi i sam odagna ovakve sumnje.

2024 © - Vesti online