Sreda 22.02.2017.
09:14
Pravda

Vlast sabotira opoziciju: Prikupljanje potpisa biće teže neko ikad

pixabay.com
Mnogim opozicionim kandidatima će biti teško da obave proceduru prikupljanja i overe potpisa

Ova odredba iz člana 29. Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa učiniće da prikupljanje potpisa postane nemoguća misija za mnoge kandidate dok će i za veće opozicione partije predstavljati mukotrpan posao koji ne može, kao do sada, da se obavi u dva dana. 

Naime, u Srbiji ima oko 150 javnih beležnika koji su izabrani u svim beogradskim opštinama, svim većim gradovima ali i mnogim opštinama po Srbiji. Od 1. marta će isključivo oni biti ovlašćeni da overavaju potpise kandidata za predsednika. Ako tome pridodamo ranije optužbe opozicije da su javni beležnici postavljani po partijskom ključu iz redova Srpske napredne stranke moguće je da lista kandidata za predsednika Srbije ovog puta bude kraća nego ikad.

Sagovornik Pravde, poslanik jedne opozicione stranke u Skupštini Srbije, kaže da će, ukliko se ovo pitanje ne reši, kandidati veći deo kampanje provesti u skupljanju potpisa umesto u promovisanju programa koji zastupaju.

- Od 1. marta overom potpisa bave se isključivo javni beležnici kojih u mnogim opštinama ima samo po jedan. Kako su oni prevashodno ljudi bliski SNS-u mogu na razčičite načine da ometaju prikupljanje potpisa, da tvrde da ne mogu određenih dana da rade ili da nisu obavezni da overe više od 80 potpisa dnevno. Potpisi neće moći da se skupljaju u stranačkim prostorijama ako oni ne žele da izađu na teren. To će izazvati takav haos i dovesti sve opozicione kandidate u problem - kaže ovaj poslanik.

Aranđelovac Apatin, Vranje, Vrbas, Negotin, Inđija samo su neke od opština, a takvih je većina, u kojima postoji po jedan javni beležnik.

- Nije slučajno da se izbori raspisuju posle 1. marta jer će vlast čekati da  ova odredba stupi na snagu i dok Vučić bude vodio kampanju svi mi ćemo se  do finiša kampanje boriti da skupimo potpise - upozorava on.

Prema njegovim rečima jedini način da se ovaj problem prevaziđe je da se donese podzakonski akt koji će omogućiti sudovima i opštinama da i dalje overavaju potpise i nakon 1. marta.

- Skupština bi mogla da donese izmenu da taj posao nastave da rade opštine i sudovi, ali može i da je ne donese ili da je donese sa zakašnjenjem kako bi Aleksandru Vučiću omogućila povlašćen položaj u kampanji. Notari su njihovi, mogu da rade šta hoće - kaže sagovornik.

2024 © - Vesti online