Utorak 21.02.2017.
15:39
Vestionline, Tanjug

Tužan prizor na obali Sredozemnog mora: Isplivala tela 74 migranta (video)

youtube.com/The Libya Observer
Tela utopljenika isplivala na obalu Libije 

Okolnosti po kojima su se migranti udavili za sada nisu poznate, saopštio je al-Misrati za AP.

Tela su se preko noći pojavila na obali, a za sada nisu nađeni tragovi plovila na kome su bili. Crveni krst objavio je vest na Tviteru, uz fotografije desetina crnih i belih vreća za telo poređanih na obali.

Al-Misrati je rekao da će tela biti prebačena na groblje u glavnom gradu Libije, Tripoliju.

Na krijumčarskoj trasi između Italije i Libije zabeležen je rekordan broj smrti migranata, rekao je prošle nedelje direktor Evropske granične i obalske straže, Fabriće Leđeri.

Prema njegovim navodima, 4.579 migranata udavilo se u Sredozemlju prošle godine, što je i dalje neproverena cifra, jer su prave brojke možda mnogo veće.

Ne postoje znaci jenjavanja migrantskih prelazaka, čak i tokom zime, jer je ovog januara zabeleženo 228 poginulih, što je najveća mesečna cifra u poslednjih nekoliko godina.

Leđeri je okrivio loša plovila za toliki broj umrlih.

Nakon političkog haosa koji je zahvatio Libiju nakon intervencije NATO i svrgnjavanja Gadafija sa vlasti 2011. godine, hiljade migranata želi da pobegne iz siromaštva i pronađe bolji život u Evropi.

Nemiri u Libiji bio je kamen temeljac za organizovanje raznih oružanih formacija, mnoge od kojih nesmetano profitiraju od krijumčarenja i trgovinom ljudima zbog bezakonja koje je zahvatilo zemlju.

Grupe za ljudska prava su u mnogim izveštajima saopštile da postoje dokazi o mučenju, silovanjima i prisilnom radu unutar Libije.

2024 © - Vesti online