Ponedeljak 20.02.2017.
18:01
B. Božin - Vesti

Lutka Kajla špijunira decu

youtube.com/Vivid Toys and Games
Uhoda u kući: Sporna lutka

Mada je zbog inovativne tehnologije 2014. godine bila na listi 10 najboljih poklona za decu, ova lutka krši stroge nemačke zakone o privatnosti.

Blu-tut vezu je lako presresti, pa je ovu igračku preko ugrađenog mikrofona izuzetno lako da se prisluškuju dete i roditelji. Nije isključeno da bi u razgovoru sa decom lutka neometano mogla da reklamira određene firme i proizvode, tvrdi nemački Savezni biro za komunikaciju.

Student Štefan Hesel sa Univerziteta u Sarlandu je izvršio stručnu analizu i ustanovio da lutka krši član 90. Zakona o telekomunikacijama, po kome su sakriveni uređaji za komunikaciju nelegalni, a njihovo posedovanje kažnjivo!

Za vreme testa, Hesel je uspeo da uspostavi komunikaciju sa hardverom ugrađenim u lutku, čak i kada se nalazio nekoliko prostorija dalje, a signal prolazio kroz betonske zidove. Rezultate testova je dostavio službama ministarstva koji su usvojili njegovo mišljenje i izdali nalog da sve lutke u privatnom vlasništvu moraju da budu uništene, za šta su zaduženi roditelji dece koja ih poseduju.



 

2024 © - Vesti online