Petak 17.02.2017.
09:47
Vestionline

Novi "Votergejt": Afera koju Tramp možda neće preživeti

Reuters
Velika iskušenja koja treba preživeti: Donald Tramp i Majkl Flin

Posle samo četiri dana na dužnosti, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Flin podneo je ostavku u ponedeljak pošto su mediji otkrili njegove neprilične kontakte s Rusijom u vreme dok je na vlasti još bio Barak Obama.

U pismu ostavke, Flin je priznao da je "nesmotreno propustio da obavestiti izabranog potpredsednika Pensa i druge osobe o potpunim informacijama o telefonskim razgovorima s ruskim ambasadorom.

U trenutku kad je Obamina administracija krajem decembra naredila sankcije protiv Rusije zbog navodne umešanosti u američke izbore, Flin je uveravao ruskog ambasadora u Vašingtonu Sergeja Kisljaka da će izabrani predsednik Tramp biti mnogo blaži. Prema "Vašington postu" i "Njujork tajmsu", koji su prošle nedelje objavili to otkriće, takvi su razgovori bili potencijalno nezakoniti i mogli bi Flina učiniti podložnim pokušaju ruske ucene.

Tramp je 26. januara saznao da je Flin propustio da obavesti Pensa o razgovoru s Kisljakom. Bela kuća je kasnije pozvala Flina na ostavku, ne zbog sadržaja telefonskog razgovora, već zbog toga što Pensu nije rekao istinu.

Prema "Njujork tajmsu", članovi Trampovog tranzicionog tima imali su kontakte s ruskim obaveštajcima. FBI je za te kontakte doznao u vreme kad je postalo jasno da je Rusija hakovala.

I demokrate i republikanci traže istragu

Demokrati traže temeljnu istragu o celom slučaju, kao što se i očekuje od opozicije, ali i republikanci su počeli da postavljaju pitanja. Vođa senatske većine Mič MekKonel tvrdio je da će senatski odbor za obaveštajna pitanja istražiti Flinov telefonski poziv, a republikanski senator Lindzi Graham rekao je da bi Kongres trebao utvrditi je li Flin djelovao samostalno ili to nije bila samo njegova inicijativa. Pitanjem koo je rekao Flin da nazove Ruse zadnjih se dana naveliko bave i američki mediji.

Mediji se pitaju je li cela ta afera uporediva s aferom "Votergejt", najvećim američkim političkim skandalom u istorijii, koji je 1974. doveo do ostavke tadašnjeg predsjednika Ričarda Niksona pošto su članovi njegove administracije poduzeli niz tajnih i povremeno nelegalnih aktivnosti poput prisluškivanja političkih suparnika i provale u njihove urede.

Hoće li afera Flin izrasti u nešto veće, tek treba videti, no brojni politički komentatori već upoređuju Trampa i Niksona, tvrdeći da obojica pate od sličnih karakternih mana.

2024 © - Vesti online