Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.02.2017.
08:19
B92 A

Skandal u Beloj kući: Trampov savetnik dao ostavku zbog Rusa

Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa Majkl Flin podneo je ostavku zbog svojih kontakata sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.

Reuters
Majkl Flin zbog kontakta sa Rusima dao ostavku

Flin je navodno, pre dolaska Trampa na čelo SAD, razgovarao sa ambasadorom Rusije Sergejom Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi.

Kada je skandal otkriven, Flin je negirao da je bio u komunikaciji sa ruskim ambasadorom, ali je sada priznao. On je najpre rekao potpredsedniku SAD Majku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom Rusije, ali je promenio iskaz. 

"Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamerno nisam informisao potpredsednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsedniku i potpredsedniku, i oni su prihvatili moje izvinjenje", napisao je Flin u ostavci. 

Američki mediji su ranije javili da je Ministarstvo pravde krajem meseca upozorilo Belu kuću o ovim kontaktima. Tada je navedeno da Flin može biti podložan ucenama Rusije. 

Kontakt Flina sa ambasadorom Rusije pre Trampove inauguracije bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku. 


Pojedini Trampovi savetnici ohrabrivali su u ponedeljak Trampa da razmisli o davanju otkaza Flinu.

Međutim, savetnica u Beloj kući Kelien Konvej je istog dana izjavila da savetnik Flin ima "puno poverenje" predsednika SAD. 

"NBC njuz" navodi da se ovako kadrovske promene dešavaju u svakoj administraciji, bilo da je republikanska ili demokratska, ali nikada ovako rano na samom početku mandata. 

Flinov odlazak predstavlja "otrežnjenje" na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. 

Penzionisani general Kit Kelog, koji je bio šef osoblja Saveta za nacionalnu bezbednost, imenovan je za vršioca dužnosti savetnika za nacionalnu bezbednost, dok Tramp ne odluči ko će biti imenovan za novog savetnika. 

Navodi se da bi novi savetnik za nacionalnu bezbednost osim Keloga moga biti i bivši direktor CIA-e Dejvid Petreus ili bivši zamenik komandira američke centralne komande Robert Hauard, za koga se ističe da je favorit.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.02.2017. 20:10
U SAD se ne moze govoriti jedno,a tajno raditi drugo!Nisam ni malo ljubitelj gdje Hilari,no mere gdina Trampa sa zidom,ukidanjem zastite siromasnih bolesnika,izgradnja naftovoda kroz indijanski rezervat i uvodjenje zabrane ulaska za sve gradjane sedam muslimanskih zemalja,ne obecavaju nista dobro za sve gradjane sveta!To sto mi u Srbiji volimo gdina Putina,ne znaci da ga vole bas svi u SAD!A govoriti jedno,misliti drugo,a sprovoditi trece moze da radi nas premijer,ali ne i gdin Tramp u SAD,ma koliko god to zeleo!Ta drzava je mracna Imperija,no i dalje postoje mehanizmi relativno slobodnih medija za kritike opozicije i bar se mora sacuvati doslednost kod davanja izjava,a ne jednom govoriti jedno,a drugi put drugo,kao u Srbiji!Gdin Tramp je morao da zamoli svog generala da podenese ostavku,da sacuva sopstvenu kozu,jer je preterao sa samovlascem i nametanjem sopstvenih ideja,a SAD jos uvek imaju bar neke demokratske mehanizme!
Ponedeljak 20.02.2017. 20:11
Први отказ у Белој кући, Флин одлази због разговора с Русима? И Трамп би требало што пре да поднесе остаку на радост хиларијанаца, јер је лично разговарао са руским председником Владимиром Путином. Ово лудило звано русомрзитис, а Бога ми и србомрзитис неће напустити американце до краја цивилизације.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online