Ponedeljak 13.02.2017.
21:21
Vestionline

Američki oficir: Izgubili smo ratove u Iraku i Avganistanu, šta bi nam tek Rusi uradili!?

twitter.com/Candida Fanny
Pentagon previše opterećen visinom vojnog budžeta

Aktivni kapetan pomorske pešadije SAD Džošua Vodel objavio je u specijalizovanom vojnom izdanju "Marin korps gazet" članak kojim je kritikovao odbrambenu politiku svoje zemlje i upozorio da su Oružane snage Rusije - iako imaju manji budžet - trenutno efikasnije.

Po njegovoj proceni, Pentagon je opčinjen ogromnim rashodima za odbranu i napredne tehnologije, ali zanemaruje druge bitne parametre.

Vodel je čak bio otvoren i direktan.

"Došlo je vreme da mi oficiri prihvatimo činjenicu da smo izgubili ratove u Iraku i Avganistanu... Da nismo bili u stanju da taktičke pobede pretvorimo u operativni i strateški uspeh", piše oficir.

U članku se dalje naglašava da SAD svoje Oružane snage smatraju najmoćnijim na svetu na bazi gigantskih rashoda na odbranu, ali veliki vojni budžeti uopšte ne garantuju ratne uspehe.

"Skupi tenk M1A1 moguće je uništiti projektilom koji košta samo 20 dolara, a salvom raketa potopiti nosač aviona koji košta više milijardi" stoji u tekstu.

Vodel otvoreno predlaže da se uporede rezultati američkih vojnih operacija sa rezultatima koje ostvaruju druge zemlje među kojima apostrofira Rusiju i podvlači da Moskva za cele svoje Oružane snage izdvaja dva puta manje nego SAD samo za svoju Ratnu mornaricu, ali su Rusi u Siriji već uspeli da Vašington dovedu u veoma nezgodnu situaciju.

"A još i naša korporacija RAND upozorava da rusku armiju u početnoj fazi konflikta na Baltiku ne bi bile u stanju da zaustave sve snage kojima NATO raspolaže u tom delu sveta", ukazao je Vodel.

On na kraju članka zaključuje da bi Oružane snage SAD mogle da budu efikasnije i pri manjem odbrambenom budžetu. Zato poziva na reformisanje sistema vojnih porudžbina i "lov" na nepotrebne vojne rashode.

2024 © - Vesti online