Subota 04.02.2017.
10:57
Vestionline

Šta se krije iza nove eskalacije sukoba u Ukrajini?

Twitter/MorozPavlik
Donbas: Ne prestaju međusobna optuživanja zaraćenih strana

Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici već se nekoliko dana gađaju iz minobacača i topova u tom industrijskom gradu u rukama Kijeva, na poprištu sukoba na istoku zemlje, desetak kilometara severno od pobunjeničkog uporišta Donjecka.

Ove nedelje su u istočnoj Ukrajini poginula su 33 čoveka, uključujući civile, a više desetina je ranjeno u borbama vladinih snaga i proruskih boraca. Ovonedeljni sukobi su najteži u toj oblasti još od 2015. godine. Broj žrtava u borbama u toj oblasti koje su počele u aprilu 2014. sada je ukupno prešao 9.800, po podacima UN.

U nastojanju da pronađu uzrok ovoj novoj eskalaciji sukoba, u časopisu "Ekonomist" su podsetili da su nove granate pale samo dan posle navodno prijatnog telefonskog razgovora Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kao jedan od razloga sukoba oni navode različitu interpretaciju sporazuma Minsk II kod dve sukobljene strane - Ukrajinci i njihovi zapadni saveznici smatraju da je njima potvrđeno pravo da preuzmu kontrolu nad istokom države, dok proruski separatisti i Rusija smatraju da se zapravo daje pravo na autonomiju regiji Donbas.

Mnogi pratioci političke situacije u Rusiji smatraju da je Putin potencijalno raspalio sukob samo da bi testirao Trampa i video hoće li okrenuti glavu na ruske akcije u Ukrajini, koje su glavni razlog sukoba između dve svetske velesile.

U prošlosti su Bela kuća i Stejt department žustro osuđivali Rusiju za agresiju, dok im je ovaj put za to bilo potrebno dva dana, a ni reakcija nije bilo toliko snažna kao za vreme Obamine administracije, prenosi "Jutarnji list".

2024 © - Vesti online