Subota 04.02.2017.
10:41
Vestionline

"Da je Srbija u EU, lakše bi bilo sa Prištinom"

youtube.com/Politicarenje 011
Srbija hita puževim korakom ka Evropskoj uniji

Libija veći rizik od Turske i Grčke

- Potvrđuje se da proširenje EU ima značaj za stabilizaciju. Da je Srbija članica EU, ne bi se mogle očekivati baš ovako velike tenzije - kazao je Fico, povodom zabrinutosti evropskih lidera zbog pogoršanja odnosa Beograda i Prištine, piše u subotu slovački list "Pravda".

Premijeri zemalja Višegradske četvorke ocenili su nakon samita sa zadovoljstvom novi pristup EU migraciji kao korak u pravom smeru da se zaštite granice EU i zatvore migracijske trase u Evropu, za Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku kao ključna da ostane zatvorena balkanska trasa.

- Dogovorili smo se da je interes EU da izveze migraciju tamo gde ona nastaje. Trasa Turska-Grčka je danas zatvorena. Tok migranata je tu minimalan. Veći rizik je Libija - izjavio je Fico.

Spremnost da pomogne zemljama koje kao brana na evropskim granicama sprečavaju da se migracijski talas prelije u EU izrazila je i Češka, a šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek je pred posetu Beogradu najavio da ga interesuje upravo to da čuje konkretne predloge kako sve Češka može da pomogne Srbiji u migracijskoj krizi.

2024 © - Vesti online