Sreda 01.02.2017.
17:49
Vestionline

"'Braća' Erdogan i Bakir šire islam po Balkanu"

Reuters
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

"Otkako je Redžep Tajip Erdogan 2003. godine preuzeo vlast u Turskoj, ta zemlja stalno naglašava kulturološku i istorijsku povezanost sa muslimanskim društvima na Balkanu. Pri tom se zajednička prošlost regiona u Osmanskom carstvu prikazuje u novom i povoljnom svetlu. Turska je uspostavila bliske veze sa muslimanskim religijskim zajednicama na Balkanu. Taj program se s pravom označava kao 'neoosmanski', jer on povezuje povratak na tradiciju i istoriju s ciljem da se poveća politički i ideološki uticaj Turske", piše ovaj list iz Ciriha o turskom uticaju na Balkanu. 

Švajcarski list ocenjuje da je Bosna i Hercegovina glavno uporište turskog uticaja u regionu.

"Erdogan redovno podržava svog 'brata Bakira' na izborima. Politička i ekonomska povezanost između njih dvojice, veoma je velika", piše Noje cirher cajtung. 

List ocenjuje da je dolazak Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) na vlast u Ankari doveo na vlast i novu, religioznu elitu koja ima sasvim drugačiji pogled na Balkan od svojih prethodnika:

"Ona na Balkan nije gledala kao na periferiju ili problematičnu zonu, već kao na jezgro starog carstva iz kojeg potiču njeni brojni uspešni veziri i generali. Tako je formulisana nova politika koja bi pre svega sredstvima 'meke sile' trebalo da izvrši uticaj na, najvećim delom sekularno muslimansko stanovništvo", zaključuje švajcarski list.

2024 © - Vesti online