Sreda 01.02.2017.
16:23
Vestionline

Od čega boluje Donald Tramp?

Reuters
Predsednik SAD Donald Tramp

Sve donedavno psiholozima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju sa novinarima o svom otkriću, ali je sada to pravilo prekršeno i oni su progovorili o Trampovoj navodnoj bolesti. 

Jedan od njih psihoterapeut Džon D. Gartner tvrdi da je Tramp "mentalno teško bolestan i privremeno nesposoban da bude predsednik". On veruje da Tramp pokazuje znake "malignog narcizma", koji se definiše kao mešavina narcizma, poremećaja antisocijalne ličnosti, agresivnosti i sadizma. 

Narcizam je jedna od najčešćih dijagnoza koje psiholozi pripisuju Trampu. 

- Narcizam pomračuje njegovu sposobnost da vidi stvarnost, pa kod takve osobe logični argumenti ne daju nikakav efekat - kaže klinički psiholog dr Džuli Fatrel za "Njujork dejli njuz". 

"Tri miliona žena maršira? To njega ne dotiče. Savetnici ističu da takva politika nije dobra. Njega baš briga". 

U decembru je troje vodećih profesora psihijatrije pisalo Baraku Obami i izrazilo zabrinutost za Trampovu mentalnu stabilnost. 

"On pokazuje simptome mentalne nestabilnosti uključujući impulsivnost, kompleks više vrednosti, hipersenzitivnost na svaki oblik kritike i deluje da ne može da razlikuje fantaziju od realnosti, zbog čega smatramo upitnim njegovu pododnost za preuzimanje velikih odgovornosti u Beloj kući", napisali su profesori sa Harvarda bivšem predsedniku tražeći od njega da od Trampa zahteva "potpunu medicinsku i neuropsihijatrijsku procenu". 

Međutim, neki stručnjaci za mentalno zdravlje smatraju da takve ocene psihijatara treba uzeti s rezervom, naročito ako svog "pacijenta" nikad nisu videli. 

- Nije etično niti se može smatrati dobrom praksom da se neki pojedinac, koga niste ni sreli, komentariše na takav način. Važno je istaći i da postoji razlika između poremećaja ličnosti i mentalne bolesti - kaže profesor psihijatrije Danijel Smit sa Univerziteta u Glazgovu.

2024 © - Vesti online